Freestyle

Історик: Церква Різдва Богородиці в Києві – одна з найдавніших вірменських храмів в Україні

Давид ДавтянІсторія вірменської церкви Різдва Богородиці в Києві, вимагає переосмислення і новаторських досліджень. Про це повідомив глава Комітету з питань історико-культурної спадщини Спілки вірмен України Давид Давтян.

«Накопичений фактичний матеріал, дозволяє стверджувати, що один з вірменських храмів Києва існував в кінці XIV століття, який, можливо, і був реконструйований в XV столітті. У період між 1530-1580 рр., вірмени через зруйнування церкви (або інших обставин), богослужіння відправляли в південній внутрішньої галереї собору Св. Софії (сьогодні свв. Антонія і Феодосія). Згідно свідченням, що існують, в кінці XVI – на початку XVII ст., в місті знову діяла вірменська церква (спочатку вона була дерев’яною) відома, як Різдва Богородиці (на Подолі), яка очевидно існувала до 1680-х років», розповів історик.

Як зазначив Давтян, сьогодні вкрай необхідно комплексно дослідити історію вірменської церкви Києва. «Насправді неможливо відповісти на низку актуальних питань, пов’язаних з локалізацією храмів та їх назв, оскільки однозначно не можна стверджувати, що з часу компактного поселення вірмен у Києві (XIII-XIV ст.), церква завжди знаходилася на сучасній вулиці Покровській, а іншої більш ранньої не існувало. На жаль, доводиться констатувати, що це питання залишається малодослідженним і фрагментарним, що вимагає ретельного дослідження фахівцями на базі широкої групи джерел» – узагальнив Давтян.