Freestyle

Історик: 74 роки тому почалася депортація вірмен, болгар і греків з Криму

David-Davtyan74 роки тому почалася депортація вірмен, болгар і греків з Криму, — нагадує історик, кандидат історичних наук Давід Давтян та закликає належним чином підготуватися до 75-річчя трагічної події в 2019 році.

Український дослідник Давід Давтян, вважає необхідним належним чином підготувати тематичні заходи до 75-х роковин депортації вірмен, болгар і греків з Криму, про це він заявив в інтерв’ю UA-Report.info.

Як нагадує історик, 27-28 червня в Криму почалася реалізація Постанови Державного Комітету Оборони (ДКО) СРСР № 5984сс від 2 червня 1944 г. «Про виселення з Криму болгар, греків і вірмен».

«На світанку 27 червня за вже відпрацьованою схемою співробітники НКВС вривалися до будинків радянських громадян вірменської, грецької та болгарської національностей, надаючи їм на збори всього 10-15 хвилин, після чого людей без розбору — жінок, дітей, людей похилого віку — заштовхували в заздалегідь підігнані вантажівки і везли в невідомому напрямку.

Колони машин з напівсонними, напівроздягненими, переляканими людьми доставляли на залізничні станції, де знедолених безжально заштовхали в товарні вагони, що сформували зловісні людські ешелони депортованих, яких радянська влада вирішила позбавити своєї Батьківщини. Радянський режим депортував 16 006 греків, 12 628 болгар, 9 821 вірменина, а також 1 119 німців, італійців, румунів, циган та представників інших національностей.

Достовірно відомо, що в радянських «ешелонах смерті» в дорозі і в перші місяці після розселення на чужині, смертність серед вірмен, болгар і греків досягла 20%, що стало наслідком голоду, холоду і хвороб, на які їх прирекла власна радянська влада. Близько 40 тисяч депортованих радянських громадян були заслані на спецпоселення в Башкирську АРСР, Марійську АРСР, Кемеровську, Кіровську, Молотовську (Пермська область), Свердловську області, Гур’ївску область Казахської РСР.

Радянський режим інкримінував депортованим «пособництво фашистам і антирадянську діяльність», що було повністю сфальшованим і неправдивим звинуваченням у відношенні до всієї етнічної групи. Наприклад, вірменам, згідно зі збереженими документами, радянською владою пред’являлися наступні звинувачення: «пропаганда Незалежної Вірменії, формування релігійних організацій (тобто відновлення діяльності церкви), займання дрібною торгівлею і промисловістю» і нібито дані організації і особи надавали допомогу німцям», — розповів Давід Давтян.