Аналітика

Олег Саакян: Стратегічно ці акції змінять політичний ландшафт Вірменії

Олег СаакянУ столиці Вірменії продовжилися акції протесту проти обрання на посаду прем’єр-міністра Сержа Саргсяна. Щодо причин та подальшого розвитку подій у цій країні “Український інтерес” звернувся за коментарем до політолога Олега Саакяна:

– Події у Вірменії до кардинальних змін, я думаю, не приведуть. Оскільки країна зараз знаходиться на економічному підйомі, ніяких економічних підвалин для турбулентності, які б зараз призвели до революційних змін, немає. Є просто політична втомленість. Ситуація там приблизно така, як була у нас у 2001-2002 роках, з точки зору причин для протестів.

На думку політолога скоро все може згаснути, якщо зараз влада не допустить якихось фатальних помилок.

«Щодо віддаленої перспективи, то в будь-якому разі ситуація змусить вірменську владу іти на лібералізацію для громадян, на певне загравання з народом. Тобто стратегічно ці акції змінять політичний ландшафт країни. Тим паче, що вони відбуваються не вперше, і ми бачимо, що динаміка, з якою вони з’являються, інтервал між ними, вони зменшуються. Напруга в суспільстві зростає. І владі доведеться на це реагувати.

Я думаю, що політика балансування Вірменії між Заходом і Росією продовжиться, нова каденція Саргасяна в якості прем’єра ознаменується певною правовою лібералізацією щодо громадян, бо без цього режим може не витримати подальших хвиль протестів», — зазначив аналітик.