Freestyle

В Україні відзначають 227-річчя Дня ікони Вірменської Богородиці (відео)

Щорічно 27 червня відзначається День ікони Вірменської Богородиці з Кам’янця-Подільського.

Відомо, що ікону шанували віруючі всіх трьох християнських обрядів міста Кам’янець-Подільський – вірмени, українці та поляки.

За словами голови Комітету з питань історико-культурної спадщини Спілки вірмен України Давида Давтяна, дослідження вірменської ікони не припиняються і це постійний процес, оскільки знову виявлені факти та опису ікони в документах, шляхових записках та інших архівних джерелах дозволяють нам уточнювати раніше невідомі аспекти, пов’язані з іконою і розширювати наші знання про її історії.

Богородиця з собору Св. Миколая шанували кам’янчанами як Покровителька – за переказами вона неодноразово рятувала Кам’янець-Подільський від загарбників, пройшовши обстеження у чудесно у полум’ї на мурах міста…

27 червня 1791 року ікону і реконструйовану церква Святого Миколая у Кам’янці-Подільському повторно освятили, і архієпископ Яків Туманович розпорядився відзначати цей день як свято. Тоді ж була виготовлена спеціальна грамота, звідки і відома точна дата.

Віруючі щороку відзначали свято в церкві Святого Миколая в Кам’янці-Подільському.

Легендарна ікона Вірменської Богородиці з Кам’янця-Подільського, яка з 20-х років минулого століття вважалася втраченою, в 2011 році була ідентифікована фахівцями, а 27 червня 2012 року, в Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків відбулася презентація ікони.

На честь святкування 227-річчя Дня ікони вірмени зі всієї України 28 червня організовують, що вже стало традиційним, паломництво в Кам’янець-Подільський з відвідуванням дзвіниці Святого Стефана (1555 р.) на території зруйнованого Вірменського собору Святого Миколая. Початок літургії відбудеться в 10:30.

Відео по темі