Світ

ЄС і Великобританія пожвавлять діалог щодо угоди про Brexit

Наступного тижня переговори між Лондоном і Брюсселем щодо угоди про Brexit мають пожвавитися, запевняють у Єврокомісії.

Європейський Союз (ЄС) і Великобританія вже найближчими днями пожвавлять переговори щодо угоди про вихід Сполученого Королівства зі складу спільноти — Brexit. Про це повідомили в Європейській Комісії (ЄК) у Брюсселі за підсумками зустрічі переговірника від ЄС Мішеля Барньє з британським міністром у справах Brexit Стівом Барклі.

Зазначається, що вже в понеділок Єврокомісія «підіб’є підсумок спільно з Європарламентом і країнами-членами», цитує повідомлення ЄК інформагенція AFP.

Щодо проведених зранку п’ятниці перемовин між Барньє та Барклі, представник ЄС назвав їх «конструктивними». Водночас, на його думку, ЄС потрібне «терпіння». Крім того, спільнота й надалі має бути рішучою та пильною. Про результати своєї зустрічі з британським урядовцем Барньє поінформував згодом послів 27 країн-членів Євросоюзу.

За даними неназваних дипломатів, на яких посилається AFP, посли країн-членів ЄС дали Барньє «зелене світло» на пожвавлення перемовин між ЄС та Сполученим Королівством щодо угоди про Brexit.

Водночас у Єврокомісії наголосили, що позиція Брюсселя щодо цього питання залишилася незмінною. «В угоді про вихід має бути прописане рішення, котре можна втілити в правовому полі», — наголошують у Брюсселі. Зокрема таке рішення має допомогти уникнути появи суворого прикордонного режиму на острові Ірландія, кажуть у Єврокомісії.

Раніше британський прем’єр-міністр Борис Джонсон запропонував новий варіант угоди про Brexit. Згідно з пропозицією Джонсона, Північна Ірландія, що входить до складу Сполученого Королівства, й після Brexit має залишатися в складі спільного митного простору ЄС. Щодо митного оформлення та перевірок руху товарів, то це має здійснюватися за задумом Джонсона «децентралізовано», в тому числі за допомогою онлайн-формулярів і перевірок на місцях в самих компаніях-імпортерах.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net