Політика

ЄС розморозив фінансову допомогу для Молдови

Після зміни влади в Кишиневі Євросоюз відновлює фінансування Молдови. Виплати розпочнуться в найближчі дні.

Євросоюз розморожує фінансову підтримку для Молдови. Про це в понеділок, 15 липня, заявив у Брюсселі комісар ЄС з питань розширення і політики добросусідства Йоганнес Ган після зустрічі з міністром закордонних справ Молдови Ніколає Попеску.

За словами Гана, протягом наступних кількох днів Єврокомісія виділить Кишиневу 14,5 мільйонів євро фінансової допомоги. Ці гроші повинні піти, зокрема, на підтримку програми профтехосвіти, а також на функціонування зони вільної торгівлі Молдови з ЄС.

Другий транш фінансової допомоги Молдова, за словами єврокомісара, може отримати вже цієї осені. Крім того, восени ЄС може надати Кишиневу першу частину кредиту в рамках макрофінансової допомоги, спрямованої на підтримку платіжного балансу країни. Але спочатку необхідно дочекатися фінального звіту МВФ, додав Ган.

Макрофінансова допомога Молдові в сумі 100 мільйонів євро була виділена Брюсселем у 2017 році. Але за рік була припинена через порушення принципів правової держави і демократії в країні.

Серед умов відновлення фінансової підтримки в Брюсселі називали боротьбу з корупцією в Молдові і проведення парламентських виборів відповідно до міжнародних норм.

Міністр закордонних справ Молдови Ніколає Попеску заявив після зустрічі в Брюсселі, що новий уряд у Кишиневі налаштований на те, щоб наблизити Молдову до ЄС.

«Наша єдина зовнішньополітична орієнтація — це європейська інтеграція», — підкреслив він і пообіцяв, що для цього уряд боротиметься з корупцією і прагнутиме до деолігархізації.

Попеску також зазначив, що «Молдова пережила кілька важких тижнів», коли тривало протистояння нової коаліції з попередньою владою.

«Але нам вдалося їх подолати за підтримки ЄС, США і Росії», — сказав глава зовнішньополітичного відомства Молдови.