Світ

ЄС створює новий оборонний і космічний відділ

Генеральний директорат буде займатися питаннями оборони, промисловості і космосу для допомоги у фінансуванні, розвитку і розгортанні збройних сил.

Європейський Союз створить новий Генеральний директорат з питань оборони, промисловості і космосу для допомоги у фінансуванні, розвитку і розгортанні збройних сил. Про це заявила новообрана керівниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн в Брюсселі, повідомляє Європейська правда з посиланням на Reuters.

Фон дер Ляєн оголосила, що директорат очолить француженка Сільві Ґулар, соратниця президента Емманюеля Макрона, яка також буде комісаром з питань промислової політики. Створенню в Єврокомісії оборонного відділу довго протистояла Великобританія.

«Європейський Союз ніколи не буде військовим союзом», — сказала фон дер Ляєн. «Але країнам-членам Європейського Союзу говорили багато разів, що загальні витрати на їхні збройні сили надзвичайно важливі», — сказала вона.

Нова керівниця ЄК відзначила, що плани принесуть користь НАТО, до якого входять багато країн ЄС, і додала: «НАТО завжди буде (нашою) колективною обороною».

Директорат буде будуватися на військовому пакті ЄС, підписаному наприкінці 2017 року з метою інтегрувати оборонні сили, спільно працюючи над новою зброєю і сприяючи швидкому розгортанню військ.

Космос також стає сферою, де ЄС хоче спільно розвивати технології, адже, зокрема, Китай, Росія і США розробляють космічну зброю, яка може збити ворожі ракети і ППО або ж знищити супутники.

Плани залежатимуть від затвердження запропонованого оборонного фонду в 13 млрд євро на розробку й закупівлю зброї, а також коштів із загального бюджету ЄС на оборонні дослідження. Очікується, що уряди ЄС поповнять фонд, щоб збільшити його розмір.

Раніше в НАТО випадково розкрили місця дислокації ядерної зброї. Доповідь комітету альянсу із секретною інформацією оперативно видалили з Мережі, утім, пізніше він сплив у пресі.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net