Аналітика

ЄС: Україна не виконала зобов’язання для траншу

Україна повинна виконати ще дві умови для отримання макрофінансової допомоги ЄС. Про це заявив віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс на Міжнародній конференції з реформ України і європейського шляху в Латвії, передає УНН.

«З 2014 року Україна отримала в цілому 3,3 млрд євро макрофінансової допомоги. Це дає «подвійний дивіденд». Крім надання вкрай необхідної фінансової підтримки, політичні умови, пов’язані з цими виплатами, служать каталізатором багатьох реформ. Україна вже виконала майже сто з цих умов», — сказав Домбровскіс.

За його словами, окрім програм макрофінансової допомоги, ЄС і європейські фінансові інститути мобілізували значні суми на підтримку України — понад 14 млрд євро, і до тих пір, поки Україна буде продовжувати йти своїм нинішнім шляхом реформ, ЄС буде продовжувати надавати таку підтримку.

«Четверта програма макрофінансової допомоги ЄС для України знаходиться на правильному шляху — її вартість становить 1 млрд євро. Я радий повідомити, що досягнуто значного прогресу у виконанні цих умов. Однак залишаються невиконаними дві умови. Перша — прийняття Радою в другому читанні закону про протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Інше питання стосується здійснення невирішених питань у системі перевірки декларацій про активи», — зазначив віце-президент ЄК.

Він додав, що виділення коштів також залежить від прогресу в здійсненні програми МВФ.

«Я сподіваюся, що угоду з цього питання буде досягнуто найближчим часом. У цьому контексті: ми підтримуємо думку МВФ про важливість незалежності центральних банків, забезпечення фінансової стабільності і необхідності мінімізації бюджетних витрат на врегулювання неспроможності банків», — сказав Домбровскіс.

Раніше міністр фінансів України Оксана Маркарова повідомила, що Київ повинен виконати ще одну умову для траншу ЄС. Україна виконала 11 з 12 умов для отримання другого траншу макрофінансової допомоги від ЄС, повідомила міністр фінансів.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net