Економіка

ЄС зупинив імпорт українських овочів і фруктів

В Євросоюзі з вересня почала діяти директива, що забороняє поставки з третіх країн через низку паразитів.

Європейські постачальники з 1 вересня відмовляються купувати овочі та фрукти з України та інших країн, що не входять в ЄС. Як повідомляє Українська плодоовочева асоціація, це пов’язано з набуттям чинності директиви Євросоюзу 2019/523.

«Підтвердження про те, що українські яблука і томати з 1 вересня не відправляються в ЄС, надійшло нам відразу від декількох експортерів і виробників», — йдеться в повідомленні.

Зазначена директива прийнята 21 березня 2019 року. Вона передбачає посилення заходів захисту ЄС від шкідливих карантинних організмів і стосується поставок яблук, груш, томатів, баклажанів, перцю та інших видів продукції.

«В рамках директиви, з 1 вересня 2019 року, всі країни, що не входять до Євросоюзу, зобов’язані офіційно оголосити про відсутність у них випадків виявлення таких карантинних організмів: Enarmonia prunivora Walsh, Grapholita inopinata Heinrich, Rhagoletis pomonella (Walsch), Guignardia piricola (Nosa ) Yamamoto, Tachypterellus quadrigibbus Say, Neoleucinodes elegantalis (Guenée) і Tephritidae (non-European)», — пояснили в Асоціації.

Відзначається, що в Україні раніше не було випадків виявлення зазначених організмів, тому компетентний орган — Держпродспоживслужба — вже офіційно запропонувала Єврокомісії прийняти рішення про безперешкодний імпорт цих товарів. Однак офіційної відповіді ще не надійшло, а значить, постачати ці товари поки що не можна.

Тим часом українські виробники намагаються самостійно вирішити цю проблему. Виробники очікують, що зможуть розблокувати експорт ще до середини вересня, так як раніше вже стикалися з подібною проблемою.

Якщо ж поставки не будуть розблоковані, то гіпотетичні втрати наших виробників яблук у новому сезоні можуть скласти близько 4-5 млн доларів — це близько 15% всієї експортної виручки, підрахували в Асоціації.

У Міністерстві аграрної політики і продовольства пізніше заявили, що імпорт заборонених директивою ЄС овочів і фруктів незабаром буде вирішено.

У відомстві повідомили, що рішення поки не прийнято, проте поточні консультації з Єврокомісією «дозволяють припустити, що рішення може бути прийнято найближчим часом».

Передбачається, що після розгляду звернення Держпродспоживслужба ЄК включить Україну в перелік країн, яким дозволений експорт овочів і фруктів без додаткових нетарифних бар’єрів.

Відзначимо, за перше півріччя 2019 року Україна експортувала в ЄС товарів на майже на 10,3 млрд доларів, тобто на 5% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net