Світ

Європейські держави поки не будуть приводити в дію механізм вирішення спорів з Іраном

Великобританія, Франція і Німеччина на даний момент не будуть запускати механізм врегулювання спорів, закріплений в іранському ядерному угоді, який може призвести до повторного введення санкцій ООН, повідомляє Reuters з посиланням на європейських дипломатів.

«Не зараз. Ми хочемо розрядити кризу», — сказав один європейський дипломат. Інший зазначив, що три європейські держави зосередяться на тому, щоб повернути Іран до дотримання зобов’язань угоди, і хочуть виграти час для діалогу.

Раніше президент Франції Еммануель Макрон закликав Іран терміново виправити ь своє перше серйозне порушення ядерного пакту, зазначивши, що в найближчі дні він буде працювати над забезпеченням дотримання Іраном угоди. Його заява прозвучала після обговорення останніх подій з президентом США Дональдом Трампом напередодні ввечері.

«На основі доповіді МАГАТЕ ми хочемо, щоб питання про перевищення лімітів розглядалося в рамках процедур угоди», — сказало Французьке дипломатичне джерело. «У найближчій перспективі Іран повинен повернутися до своїх зобов’язань. Є можливість для діалогу», — сказало джерело.

Один з дипломатів зазначив, що запланована зустріч міністрів трьох європейських держав, Росії, Китаю та Ірану для обговорення нинішньої кризи, є обов’язковою для обговорення наступних кроків усіх боків.

Раніше глава МЗС Ірану повідомив, що запаси збагаченого урану в Ірані перевищили 300-кілограмовий ліміт, оскільки Ісламська Республіка продовжує скорочувати свої зобов’язання в рамках ядерної угоди.

Зазначимо, що Іран заявив про намір почати другий етап скорочення санкцій в рамках ядерної угоди 7 липня.

Мухаммед Джавад Заріф заявив, що Іран не порушував ядерну угоду, перевищивши ліміт низькозбагаченого урану, зазначивши, що цей крок Іран передбачений одним з пунктів угоди.