Економіка

Євросоюз відповість США на підвищення мит

У Єврокомісії нагадали, що СОТ знайшла як порушення ЄС за позовом США проти Airbus, так і порушення США за позовом ЄС проти Boeing.

Єврокомісія обіцяє ввести відповідні мита на рішення США ввести нові торгові мита на $7,5 млрд у справі Airbus. Про це заявила єврокомісар з торгівлі Сесілія Мальмcтрьом, пише ТАСС.

«Ми шкодуємо про рішення США ввести мита. Цей крок не залишає нам іншого виходу окрім відповідного введення наших тарифів у справі Boeing, в якому була встановлена ​​відповідальність США в порушенні норм СОТ», — заявила вона.

Чиновниця підкреслила, що Єврокомісія моніторитиме дію мит США і забезпечить захист європейських виробників, у тому числі, в аграрному секторі, які потраплять під ці тарифи». У той же час, вона впевнена, що «введення торгових тарифів не відповідає довгостроковим інтересам обох сторін», від яких постраждають як ЄС, так і США, а найбільше — західне літакобудування.

«Тарифи можуть завдати істотного удару по глибоко інтегрованих виробничих ланцюжках у літакобудуванні США і ЄС, що призведе до супутнього збитку для багатьох інших секторів економіки», — заявила Мальмстрем.

Вона нагадала, що СОТ знайшла як порушення ЄС за позовом США проти Airbus, так і порушення США за позовом ЄС проти Boeing. «Як найбільші у світі виробники літаків США і ЄС несуть спільну відповідальність за те, щоб сісти за стіл переговорів і узгодити збалансоване рішення, яке б відповідало нормам СОТ», — сказала єврокомісар.

За її словами, ЄС ще в липні запропонував США набір конкретних пропозицій, щоб визначити прийнятні для обох сторін норми надання своїм авіавиробникам державних субсидій.

Як повідомлялося, з 18 жовтня США вводять нові мита щодо ЄС на 10% і 25%. Вони, зокрема, торкнуться літаків, продуктів харчування та одягу.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net