Men's & Women's

10 позитивних ефектів для здоров’я людини від захоплення в’язанням

В’язання позитивно впливає на здоров’я людей.

Будь-яке захоплення — це не просто хобі, що дозволяє весело і цікаво провести час. Воно також приносить певну користь. Так, наприклад, багато людей захоплюється в’язанням, але мало хто знає, що цей вид рукоділля має ряд плюсів як для фізичного, так і для психічного здоров’я. До цього висновку прийшли вчені, які провели ряд досліджень. Чому варто займатися в’язанням, читайте далі, інформує Ukr.Media.

Заспокійливий ефект

Займаючись рукоділлям, ви виконуєте рухи, що повторюються, гачком або спицями, що надає своєрідний медитуючий ефект. На думку фахівців, заспокоюється не тільки тіло, але й розум. Учені з Гарвардської медичної школи тривалий час спостерігали за людьми, що в’яжуть. Через деякий час після початку заняття у них скоротилася частота серцевих скорочень до 11 ударів на хвилину. Подібний ефект кращий за той, що досягається під час заняття йогою або бігу підтюпцем.

Нормалізація артеріального тиску

Крім уповільнення пульсу, в’язання також сприяє зниженню артеріального тиску і зменшенню в крові рівня кортизолу, який є гормоном стресу. Занадто великий його зміст піддає серце і систему кровообігу в цілому великим навантаженням, що створює ризик розвитку у майбутньому деяких серйозних захворювань. Тому, якщо ви хочете завжди добре себе почувати, залишатися здоровим і довго жити, то варто замислитися про те, щоб почати хоча б зрідка займатися в’язанням.

Стимулювання мозкової діяльності

Цей вид рукоділля відноситься до точних видів ремесел, що вимагають гнучких навичок, вміння точно рахувати, вимірювати і виконувати різні математичні операції. Без цього якісно закінчити річ не вийде. Навіть якщо ви нічого не рахуєте у своєму розумі, ваш мозок робить це за вас на підсвідомому рівні.

Тренування пам’яті

У багатьох людей у похилому віці розвиваються різні когнітивні порушення, що значно знижують якість їх життя. Особливо страждає наша пам’ять. Люди похилого віку постійно все забувають, і трапляється навіть таке, що вони не можуть згадати, куди йшли або чим займалися лише кілька годин тому. Тому необхідно з раннього віку починати тренувати пам’ять. Цьому добре сприяє в’язання спицями та гачком. Чим більше часу ви будете приділяти рукоділлю, тим сильнішим буде ефект.

Розвиток швидкості і спритності

Деякі техніки в’язання вимагають складних рухів руками і пальцями. Вони сприяють розвитку дрібної моторики, а також тренують швидкість і спритність, що позитивно позначається на здоров’ї суглобів. Як показали результати досліджень, люди, які регулярно займаються в’язанням, набагато рідше мають проблеми з артритом. Однак ви повинні підходити до цього виду діяльності із розумом. Якщо ви будете перенапружуватися, то у вас можуть початися м’язові судоми. Тому необхідно робити хоча б невеликі перерви між в’язанням, щоб дати собі трохи відпочити.

Боротьба з хронічним болем

Компанія Knit for Peace провела дослідження, у якому взяли участь 1000 людей. Воно показало, що в’язання позитивно позначається на самопочутті та стані здоров’я в цілому. Так, наприклад, у 92 відсотків з них зник хронічний біль. Постійні рухи спицями або гачком вимагають гарної концентрації, завдяки чому люди просто відволікаються від болю і припиняють його помічати.

Аналогічний ефект справляється і на розум. В’язання позитивно впливає на психічне здоров’я. Воно допомагає впоратися з хронічною депресією і стресом, а також очищує голову від усіх негативних думок.

Позбавлення від «шкідливих перерв»

Багато людей, коли у них з’являється вільна хвилинка, йдуть на кухню для перекусу або влаштовують собі перекур. Але і перше, і друге має негативний вплив на здоров’я. Переїдання призводить до ожиріння, а сигарети нерідко стають причиною раку легенів. Зайнявши свої руки спицями, ви не будете тягнути їх куди не слід.

Знижує ризик недоумства

В одному з найавторитетніших журналів про нейропсихологію говориться, що в’язання зменшує ймовірність розвитку розладу інтелекту, а при деменції воно покращує клінічну картину і полегшує симптоматику. Цей вид рукоділля здатний навіть вивести з тривалої депресії. Він сприяє утворенню нових нервових сполучень та їх підтримці, стимулює мозкову діяльність.

Підвищення самооцінки

Багато людей не впевнені в собі і своїх силах, через що їм складно адаптуватися у суспільстві, заводити нові знайомства і просто спілкуватися з оточуючими. У процесі в’язання ви не просто виконуєте монотонну роботу, але і задіюєте власні творчі здібності, що впливає на підняття самооцінки. Щойно ви опануєте безліч технік і закріпите навички, то зможете створювати своїми руками унікальні речі. Це не тільки дозволить вам почуватися більш впевнено, але і буде мотивувати для подальшої діяльності та розвитку.

Нові здобутки

Коли звичайний клубок вовняних ниток перетворюється на щось гарне, потрібне і відчутне, то це схоже на подвиг. Особливо це відчуття велике, коли у вас виходить зв’язати річ за складною схемою. У мить завершення виробу вас буде переповнювати радість, адже ви досягли ще однієї мети, нехай і невеликої.

Це основні плюси, які має в’язання. Як ви могли переконатися, це не просто хобі, а корисне вміння. Тому, якщо ви ніколи раніше не тримали в руках спиці і гачок, то є сенс замислитися про те, щоб навчитися цьому і відкрити у собі нові таланти.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net