Світ

Абдулла Гюль і Алі Бабаджан мають намір сформувати нову партію

Колишні президент Туреччини Абдулла Гюль і колишній віце-прем’єр Алі Бабаджан планують в цьому році створити нову партію, яка стане конкурентом правлячої партії Справедливості і розвитку, повідомляє Reuters з посиланням на джерела.

Повторні вибори мера Стамбула минулої неділі стали другою поразкою ПСР за останні, що стало серйозною невдачею для президента Реджепа Ердогана. Це також надихнуло критиків у його власній партії, які роками натякали на плани створення конкуруючої партії через невдоволення зростаючими повноваженнями Ердогана над партією і урядом.

В умовах економічного спаду, безробіття та інфляції, що пожирають базу підтримки ПСР, будь-яка подальша ерозія може нанести серйозної шкоди партії, яка вже належить на союз з націоналістами для формування парламентської більшості.

«Бабаджан і Гюль, швидше за все, сформують партію восени», — сказало одне з джерел, близьке до Бабаджану.

Він зазначив, що політика нової партії буде відображати ідеологію ПСР в її перші роки. Коли ПСР була заснована в 2001 році, вона об’єднала ісламістські погляди з прозахідним, демократичним і ліберальним ринковим підходом, який користувався широкою підтримкою населення.

Бабаджан і Гюль розглядали можливість створення партії протягом приблизно шести місяців, але цей процес отримав імпульс після того, як ПСР втратила головний міста Туреччини на муніципальних виборах 31 березня.

Джерело не уточнило, як фінансуватиметься партія, але сказало, що досі підготовка включала зустрічі з нинішніми парламентаріями ПСР та іншими політиками і вченими.

Політики публічно не прокоментували плани, але в минулому місяці Гюль розкритикував ПСР, порівнявши рішення про повторне проведення виборів з рішенням Конституційного суду 2007 року про підвищення числа парламентарів, необхідних для затвердження нового президента, що було розцінено як спроба перешкодити його шляху до президентства.

У перші роки правління ПСР Бабаджан займав пост міністра економіки та закордонних справ, а потім став віце-прем’єром. Цю посаду він обіймав з 2009 по 2015 рік. Гюль був президентом з 2007 по 2014 рік.

Представник ПСР, який попросив не називати його імені, сказав, що партія знала про план створення конкурента.

«Бабаджан-сильна і шановна фігура. Звичайно, нова партія буде впливати на ПСР, і ми можемо втратити деяких прихильників, як і інші партії», — сказав він, додавши, що ПСР повинна взяти на себе відповідальність за результати виборів.

У разі створення нової партії, це може призвести до більшої кількості відставок і дезертирства з ПСР, вважає запрошений вчений з Оксфордського університету Галіп Далай. «Монополія ПСР на консервативний сектор суспільства буде порушена», — сказав він.

Один видатний діяч ПСР, колишній прем’єр-міністр Ахмет Давутоглу, відкрито критикував партію, критикуючи урядову економічну політику, обмеження засобів масової інформації і збиток, який, за його словами, було завдано турецьким інститутів. Однак, за словами джерел, Давтоглу по не має наміру приєднуватися до Гюлю і Бабаджану.