Політика

Адміністрація Трампа спробувала пом’якшити риторику щодо Ірану

Офіційні особи США, які поінформували Конгрес про ситуацію з Іраном, намагалися переконати законодавців у тому, що адміністрація президента Дональда Трампа хоче стримувати агресію Тегерана, а не нападати на Ісламську республіку, передає Reuters.

«Я сподіваюся, що вони змінять риторику на більш спокійну. Вони намагалися створити таке враження», — заявив журналістам голова комітету у закордонних справах Еліот Енгель після секретного брифінгу для Палати представників.

Державний секретар Майк Помпео, голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Джозеф Данфорд і виконуючий обов’язки міністра оборони Патрік Shanahan провели брифінг після того, як законодавці, республіканці і демократи, протягом декількох тижнів вимагали додаткової інформації про ескалацію напруженості з Іраном.

Чиновники адміністрації провели аналогічний брифінг, також за зачиненими дверима, для Сенату.

На засіданнях за закритими дверима вони роз’яснили законодавцям те, що вони називають неминучою загрозою з боку Ірану або його довірених осіб американських сил на Близькому Сході. Кілька демократів заявили, що скептично ставляться до ступеня загрози, але республіканці в цілому погодилися, що існує підвищений ризик для американців.

«У регіоні немає намірів вступати у війну. Це стримуюча операція, щоб зупинити ескалацію і агресію Ірану», — заявив конгресмен-республіканець Майк МакКол.

Після бесіди з законодавцями Shanahan сказав, що адміністрація не хоче, щоб ситуація загострилася, і її дії до цього часу стримували нападу Ірану на сили США. «Мова йде про стримування, а не про війну. Ми не збираємося йти на війну», — заявив Шанахан журналістам.

Тегеран і Вашингтон посилили риторику один проти одного після рішення Трампа обнулити експорт нафти з Ірану і посилити військову присутність США в Перській затоці у відповідь на те, що він називає «іранськими погрозами».

Минулого тижня Вашингтон відкликав частину дипперсоналу зі свого посольства в Багдаді після нападів на чотири нафтових танкера в Перській затоці.

Президент Ірану Хасан Рухані відкинув можливість переговорів зі Сполученими Штатами.

Після засідання в Сенаті сенатор-республіканець Ліндсі Грем заявив, що нещодавні напади на судна і трубопровід на Близькому Сході «були спрямовані іранським урядом, і що офіційні особи США виявили зв’язок між Тегераном і шиїтської міліцією». «Вони пояснили нам, чим іранські загрози відрізнялися від минулих, що атака на кораблі і трубопровід координувалася і прямувала іранським урядом», — сказав Грем журналістам.

Деякі конгресмени-демократи звинуватили чиновників адміністрації в спотворенні розвідданих, щоб обґрунтувати агресивну відповідь на будь-які іранські дії. «На мою думку, там не було жодної інформації, яка вказала б на якусь причину, по якій ми повинні вести переговори про війну з Іраном», — вважає конгресмен Рубен Гальєго.

Демократи також звинуватили адміністрацію Трампа в тому, що у неї немає довгострокового плану боротьби з Іраном після того, як Вашингтон вийшов з ядерної угоди. «Вони просто сподіваються, що зрештою іранці вирішать сісти за стіл переговорів без будь-якого чіткого плану», — заявив журналістам член комітету з міжнародних відносин сенатор-демократ Кріс Мерфі.