Політика

Афіни зажадали у Анкари припинити незаконні дії у водах Кіпру

Греція засудила незаконні дії Туреччини у виключній економічній зоні Кіпру і зажадала припинити їх, заявив міністр закордонних справ Йоргос Катрунгалос після зустрічі з турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу в Гельсінкі, передає РИА Новости.

«Я самим категоричним чином висловив наше засудження односторонніх незаконних дій Туреччини у виключній економічній зоні Кіпру і зажадав припинити їх», — сказав Катрунгалос. «У той же час, однак, ми обговорювали необхідність зниження напруженості в Егейському морі, припинення порушення нашого повітряного простору»,- сказав він.

За його словами, з цього питання, як домовилися лідери двох країн під час візиту прем’єр-міністра Греції в Туреччину в лютому, було вирішено почати переговори між військовими про заходи зміцнення довіри. «І ми знову підтвердили необхідність почати роботу цих груп, які зустрінуться в понеділок в Афінах», — сказав глава МЗС.

За його словами, головною метою зустрічі було знизити напруженість в Егейському морі, щоб не сталося інциденту, якого не хоче жодна з сторін.

Анкара раніше направила бурове судно «Фатіх» в ІЕЗ Кіпру, де знайдені родовища газу. Туреччина вважає, що має право на природні багатства в регіоні.

Туреччина заявляє, що не змінює своєї позиції по відношенню до континентального шельфу в Східному Середземномор’ї з 2004 року, при цьому «продовжить захищати права турків-кіпріотів на континентальний шельф до тих пір, поки грецька сторона на Кіпрі не включить їх в механізм прийняття рішень по родовищах вуглеводнів і не припинить свою однобічну діяльність» в цій сфері.

Євросоюз раніше підтримав Кіпр.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net