Світ

Африканський союз відсторонив Судан від участі в засіданнях організації

Африканський союз (АС) відсторонив Судан від участі у всіх засіданнях організації, включаючи майбутню міністерську конференцію з питань енергетики, повідомив телеканал Al Jazeera з посиланням на панафриканскую структуру.

Таким чином, АС приступив до практичної реалізації свого рішення про припинення членства Хартума в організації. 6 червня Рада миру і безпеки союзу ввів заборону на участь Судану в заходах Африканського союзу «до успішного формування перехідного органу влади під керівництвом цивільних осіб як єдиного способу, що дозволяє країні вийти з кризи».

Ситуація нестабільності та повної невизначеності в Судані, де протягом двох місяців після військового перевороту і повалення президента Омара аль-Башира армія і опозиція не могли прийти до єдиної формулою управління країною та створення перехідних органів влади, досягла свого піку 3 червня, коли сили безпеки зачистили частина наметового табору у районі штаб-квартири головного командування збройних сил.

Армія заявила тоді, що акція силовиків була націлена проти злочинних елементів, які скористалися ситуацією в столиці і створили свій криміногенний район поруч з сидячою страйком протестувальників. У відповідь на дії поліції і спецназу в Хартумі спалахнули заворушення, які, за офіційними даними, забрав життя 64 осіб, за даними опозиції — близько 120, передає ТАСС.

Після цього всі контакти між військовими і опозицією були припинені. Завдяки посередницьким зусиллям Ефіопії напередодні було оголошено, що сторони найближчим часом повернуться за стіл переговорів, а Військова Рада погодилася випустити з в’язниць усіх політичних в’язнів, як того вимагає опозиція.