Економіка

Агентство Fitch підтвердило рейтинг Туреччини на рівні «BB» з прогнозом «негативний»

FitchМіжнародне рейтингове агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) Туреччини в іноземній валюті на рівні «BB», прогноз по рейтингу негативний, передає Прайм.

Довгостроковий РДЕ країни в національній валюті підтверджений на рівні «BB+».

На думку Fitch, рейтинг Туреччини і негативний прогноз відображають високі потреби держави у зовнішньому фінансуванні, низькі обсяги золотовалютних резервів і високий чистий зовнішній борг, а також високий рівень інфляції, економічну нестабільність, політичні і геополітичні ризики. Fitch додає, що водночас підтримку рейтингу надає стабільний стан державного бюджету, а також велика і диверсифікована економіка країни з приватним сектором, що активно розвивається.

Fitch може знизити рейтинг Туреччини, якщо влада не зможе стабілізувати стан країни, забезпечивши уповільнення інфляції і стійкість до зовнішніх ризиків. Також до зниження рейтингу може призвести помітне збільшення відношення державного боргу до ВВП.

При цьому агентство може змінити прогноз по рейтингу Туреччини на стабільний, якщо влада країни забезпечать «сталий перебалансування економіки, що свідчить про зменшення дефіциту рахунку поточних операцій та інфляції, що знизить вразливість до зовнішніх факторів».