Економіка

Airbus має намір запустити в Парижі літаючий транспорт

Європейська авіабудівна корпорація Airbus підписала угоду з Паризьким автономним управлінням транспорту (RATP). Воно стосується застосування на території Парижа, точніше в його повітряному просторі, розробок Airbus по створенню міського повітряного транспорту, передає ТАСС.

Йдеться про програму UAM (Urban Air Mobility, «Міський повітряних транспорт»). В даний час в рамках її Airbus веде створення цілого ряду літаючих пристроїв. Як вважають в корпорації, у них прекрасне майбутнє, тому що до 2030 року близько 60% світового населення буде жити в містах. Неминуче виникають в такому випадку перебої на транспорті, всілякі Затори, затримки з доставкою вантажів загрожують втратами для світової економіки в річному розмірі в $ 600 млрд.

В даний час в рамках цієї програми у корпорації знаходиться в розробці безпілотний літальний апарат Skyways для доставки дрібних вантажів, зокрема різних посилок. Він буде приземлятися на будівлю приймальної станції, в якому посилка буде відправлена автоматичним маніпулятором в окрему шафку, номер і код до якого надається клієнту. В місті в такому випадку буде створена ціла мережа приймальних станцій, щоб клієнти могли швидко добиратися до них. Перельоти будуть здійснюватися строго по виділених повітряних коридорах.

Ще один проект — VOOM, це швидке замовлення оперативно перебувають на виділені в місті посадочні майданчики вертольотів, свого роду повітряне таксі. Надалі компанія розраховує створити і великі пасажирські літаки з чотирма повітряними гвинтами. Ця програма, Pop Up Next розробляється спільно з компанією Audi і дизайнерським центром Italdesign. У розробці знаходиться і одномісний безпілотник Vahana.