Прогрес

Airbus розробив концепт пасажирського «пернатого» літака

При його розробці конструктори надихалися хижими птахами.

Авіабудівний концерн Airbus представив концепт регіонального пасажирського літака Bird of Prey, елементи конструкції якого нагадують частини тіла хижих птахів. Розробники відзначають, що концепт не буде втілений у вигляді серійного літака, але використані при його розробці ідеї можуть стати в нагоді для створення майбутніх літаків, інформує Ukr.Media.

В останні десятиліття більшість пасажирських літаків мають схожу конструкцію з сигароподібним фюзеляжем і однокілевим хвостовим оперенням з горизонтальними і вертикальними стабілізаторами. Ця схема добре зарекомендувала себе в пасажирській авіації, проте її можливості щодо поліпшення ефективності польоту та інших характеристик вже багато в чому вичерпані, тому авіаконструктори досліджують інші схеми компонування літаків.

Конструктори з Airbus представили концепт Bird of Prey, в якому застосовано відразу кілька нетипових рішень. Концепт являє собою регіональний літак, розрахований на перевезення 80 пасажирів на відстань до 1500 кілометрів. Він виконаний за схемою високоплана. Велика частина консолей крила має плоску форму (уздовж), однак у підставі вони сильно згинаються і кріпляться до фюзеляжу окремо, на відміну від багатьох інших високопланів, в яких вони з’єднані центропланом. Під крилом встановлено чотири турбогвинтові двигуни — по два з кожної сторони.

Ще однією особливістю стали закінцівки крила і хвостове оперення. Розробники відзначають, що вони виконані на зразок пір’я птахів. На кожному кінці крила встановлено п’ять кінцівок різної довжини. Вони являють собою рухливі, а не статичні, елементи, з допомогою яких можна управляти креном. Хвостове оперення також складається з декількох сегментів, причому в ньому не застосовується вертикальний стабілізатор, що, на думку розробників, повинно зменшити лобовий опір.

Конструктори заявляють, що застосування незвичайних аеродинамічних елементів, а також використання ефективної гібридної енергетичної установки дозволило б знизити витрату палива таким літаком на величину від 30 до 50 відсотків у порівнянні з аналогічними апаратами. Тим не менш, компанія не збирається втілювати цей концепт в такому вигляді.

Нещодавно нідерландські конструктори представили ще більш незвичайний концепт пасажирського літака Flying V. Він має V-подібний фюзеляж, виконаний за схемою змішаного крила. Розробники заявляють, що такий літак зможе мати такий же розмах крила і приймати на борт стільки ж пасажирів, як Airbus A350, але буде витрачати на 20 відсотків менше палива. Восени 2019 року розробники планують представити літаючий демонстратор технологій, на якому вони будуть перевіряти стабільність такої схеми в польоті.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net