Аналітика

American Conservative: Туреччина повинна бути виключена з НАТО

Прийняття Туреччини з її зароджується демократією в НАТО завжди розглядалося з натяжкою, але сьогодні в цьому практично немає сенсу, і Туреччина повинна бути виключена з Альянсу, пише старший науковий співробітник Інституту Катона і колишній спеціальний помічник президента Рональда Рейгана Дуг Бандоу в статті на American Conservative.

Протягом багатьох років Туреччина проявила себе як політично нестабільна країнам, з випадковим військовим втручанням в управління. Автор на вторгнення Туреччини на Кіпр в 1974 році і майже війну з Грецією на додаток до військових переворотів в 1980 і 1997 роках. Відмовивши США відкрити північний фронт проти Іраку з території Туреччини в 2003 році Анкара створила розкол з Пентагоном. При цьому Туреччина продовжувала грати в Сирії в значній мірі шкідливу роль.

Уряд Реджепа Тайіпа Ердогана пропустило бойовиків «Ісламського держави» в Сирії, на початку 2018 року Туреччина почала наступ проти сирійських курдів, які співпрацювали з силами США проти ІГ.

Анкара також виступила проти Ізраїлю, відмовилася визнати грецьке повітряний простір навколо островів поблизу Туреччини і, за словами Бандоу, залишається основною перешкодою для врегулювання на Кіпрі.

«Виявлення підводних родовищ природного газу в кіпрських водах призвело до подальшого конфлікту між Республікою Кіпр і Туреччиною, що викликало відповідні заходи з боку Європейського Союзу», — пише автор.

Ердоган звинуватив США в причетності до невдалого перевороту 2016 року, розкритикував Вашингтон за те, що він не видав турецького священнослужителя, якого Анкарав звинувачує у змові, і заарештував кількох американців, включаючи пастора Ендрю Брансона, щоб використовувати їх в якості розмінної монети.

Але справжня проблема полягає в придбанні Анкарою російських ракет ППО С-400.

Офіційні особи США неодноразово попереджали, що С-400 становить загрозу для систем США, зокрема винищувачу F-35. Минулого тижня Пентагон виключив Туреччину з програми F-35, позбавивши її приблизно 9 мільярдів доларів.

Конгрес також закликає до економічних санкцій проти Туреччини, згідно із законом 2017 року, який забороняє союзникам США купувати російську зброю, але президент Трамп відтягує їх введення.

«Кращим підходом було б відмовитися від подальших санкцій і наполягати на припиненні членства Туреччини в НАТО, що може призвести до її подальшого виключення», — вважає Бандоу. «Єдина серйозна потенційна загроза безпеці для Європи сьогодні виходить від Росії. І в цьому випадку Туреччині не можна довіряти, так як не можна бути впевненим в тому, що вона встане на бік НАТО в конфлікті».

За його словами, зовнішня політика Анкари в даний час настільки сильно відрізняється від політики Заходу, що вона фактично вирішила покинути альянс.

«США та інші члени повинні прийняти це рішення і працювати над створенням нових основ співпраці з Туреччиною в разі збігу інтересів. Нові обставини вимагають нової політики », — сказав Бандоу.

Джерело: NEWS.am

Аспекты.net