Здоров’я

Американське управління з контролю за продуктами виявило небезпечні речовини в цілому ряді продуктів

Американське Управління з контролю за продуктами і ліками (FDA) виявило в численних продуктах харчування небезпечні для здоров’я канцерогенні речовини.

В ананасах і бататі вчені знайшли слідові кількості пер — і поліфторалкільних речовин (PFAS). А більш висока концентрація сполук, які можуть призвести до розвитку раку, була виявлена в м’ясі, молочних продуктах, шоколадних тортах і шоколадному молоці.

Рівні PFAS, що перевищують норми, встановлені Агентством з охорони навколишнього середовища (EPA), були знайдені в фарші з індички, стейках, хот-догах, баранячих відбивних, курячих стегнах, тіляпії, трісці, осетрові, лососеві, креветках і сома. А в питних і грунтових водах знайшли рівні PFAS, також викликають побоювання.

Хоча фахівці вважають, що ймовірність того, що PFAS в таких кількостях зашкодить людині, невисока, у деяких продуктах, наприклад в коров’ячому молоці, зміст пер — і полифторалкильных речовин в кілька десятків разів перевищувало рівень, безпечний для здоров’я людей. Крім того, існує близько 5000 різновидів PFAS, але EPA розробило рекомендації тільки для 2 типів: перфтороктанової кислоти (PFOA) і перфтороктансульфоновой кислоти (PFOS). Вчені підкреслюють, що необхідно відмовитися від припущення, що всі ці хімічні речовини безпечні – про багатьох з них поки відомо недостатньо.

Дослідники вважають, що PFAS потрапляють в продукти харчування через харчові упаковки. У грудні 2018 року повідомлялося про докази наявності PFAS в паперових коробках і упаковках для сендвічів. У тому ж році в штаті Вашингтон заборонили використовувати PFAS в упаковках для мікрохвильового розігріву попкорну, одноразового посуду, серветках і картонних коробках для фаст-фуду. Ще одне можливе джерело цих хімікатів в їжі-забруднена вода, яка використовується при приготуванні.