Прогрес

Американські астрономи виявили ознаки життя на Марсі

Марсохід Curiosity виявив в атмосфері Марса «високий вміст метану».

Марсохід NASA Curiosity виявив в атмосфері Марса «високий вміст метану», що може свідчити про присутність живих мікроорганізмів.

Про це повідомила в суботу газета The New York Times, інформує Ukr.Media.

За її даними, зразки повітря на Марсі були взяті цієї середи, а вже в п’ятницю вчені NASA, провівши ряд експериментів, встановили, що мова йде про високий вміст в повітрі метану, який може служити газом-біомаркером. При цьому офіційно про відкриття досі оголошено не було.

«Враховуючи цей дивовижний результат, ми реорганізували графік на вихідні, щоб провести додаткові дослідження», — наводить газета слова одного з дослідників NASA, що містяться в корпоративному листі, який потрапив у розпорядження видання. The New York Times зазначає, що їх результати можуть бути отримані вже в понеділок.

Раніше повідомлялося про те, що Curiosity фіксував в атмосфері Марса сезонні зміни вмісту метану. При дослідженнях кратера Гейл діаметром 154 км марсохід двічі — в червні 2013 року і в період з кінця 2013 на початок 2014 року фіксував зміни вмісту метану в атмосфері. Метановий «пік» в червні 2013 року підтвердила й апаратура автоматичної станції Mars Express Європейського космічного агентства. Хоча метан може утворюватися при різноманітних геологічних процесах, але в атмосфері Землі більша його частина утворилася в результаті життєдіяльності мікробів і інших організмів.

Curiosity був доставлений на Марс 6 серпня 2012 року для дослідження кратера, названого на честь австралійського астронома Уолтера Гейла.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net