Прогрес

Американські чиновники: Танення льодів в Арктиці – загроза нацбезпеці США

Високопоставлені офіційні особи США попередили Конгрес про загрозу танення льоду в Арктиці в контексті національної безпеки, передає AP.

У заявах, які суперечили зусиллям адміністрації Трампа применшити загрозу зміни клімату, високопосадовці з Державного департаменту, офісу директора національної розвідки і Пентагону озвучили стурбованість з приводу перспективи того, що область, яка має стратегічне значення для США, позбудеться крижаного покриву трохи більше ніж через років.

Одним з наслідків буде розширення можливостей для видобування корисних копалин, рибальства і судноплавства, які будуть використовувати противники США, зокрема Росія і Китай, заявив радник Національної ради з розвідки Пітер Кимел.

«В результаті Арктика стає новою областю стратегічної конкуренції», — сказав Кімел членам Комітету з розвідки Палати представників. «Росія, Китай та інші різко збільшують свою діяльність та інвестиції в регіоні».

Старший аналітик Держдепу Род Шумовер зазначив, що зміна клімату торкнеться інтересів національної безпеки США. «Це економічний збиток, загрози здоров’ю людей, енергетична і продовольча безпека».

Представник Управління військово-морської розвідки Джефф Рингхаузен, був більш обережний у своїй оцінці, але все ж визнав потенційну загрозу союзникам США, створювану мінливих обстановкою в Арктиці.

За його словами, Росія працює над модернізацією інфраструктури на своєму північному узбережжі і деяких арктичних островах з метою утвердити себе в якості економічної сили. На думку Рингхаузена, хоча Москва вважає, що в Арктиці існує значний економічний потенціал, офіційні особи США не настільки впевнені в цьому. «Військово-морська розвідка оцінює, що цей економічний потенціал існує, але Росія надто оптимістична щодо його розвитку в найближчій і середньостроковій перспективі», — сказав він.

За його словами, більш пряма загроза в Арктиці для союзників США, а не для самих США. «Арктика протягом багатьох років була закритою ареною з точки зору оборони», — сказав Рингхаузен. «І тепер здається, що лід там тане, і це відкриє, з російської точки зору, вектор загрози для них».