Прогрес

Американськими вченими помічений загадковий феномен в космосі

Шість звичайних галактик раптово перетворилися в яскраві квазари.

Вчені Університету Меріленда (США) виявили, що шість спокійних галактик всього за кілька місяців перетворилися у квазари — це яскраві джерела випромінювання, що мають у своєму складі активне ядро, інформує Ukr.Media.

Спочатку шість спостережуваних галактик відносилися до галактик типу LINER (Low-ionization nuclear emission-line region), тобто в їх ядрі присутні емісійні області лише з малою іонізацією. LINER становлять приблизно третину всіх галактик. Вони яскравіші, ніж галактики зі сплячими зверхмасивними чорними дірами в їх центрі, але поступаються сейфертовським галактикам з активним ядром.

LINER, перетворившись у квазари, стали одними з найбільш яскравих об’єктів у Всесвіті. Яскраве випромінювання пов’язане з акреційним диском навколо надмасивної чорної діри, в якій сили тертя між пилом і газом виробляють тепло і світло, а джети, що випускаються з полярних областей, генерують радіохвилі. Водночас невідомо, що саме є джерелом випромінювання в галактиках LINER.

Раптовий перехід до квазарів вказує на відкриття нового типу активного галактичного ядра. Раніше передбачалося, що подібна трансформація повинна зайняти тисячі років. Ситуацію ускладнює те, що ні в одній з шести галактик не спостерігається активного зореутворення. Досі невідомо, що саме стало причиною перетворення.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net