Світ

Amnesty International: не можна дозволяти Азербайджану ховати порушення прав людини за футболом

Правозахисна організація «Amnesty International» посилила тиск на УЄФА, заявивши, що Азербайджану не можна дозволяти «з допомогою спорту відмивати свою жахливу репутацію в області прав людини», проводячи футбольні матчі високого рівня, пише агентство Press Association.

Як зазначає директор британського офісу організації Кейт Аллен, необхідно забезпечити, щоб в Азербайджані не дозволялося за допомогою спортивних заходів «відмивати» репутацію порушника прав людини. «Азербайджан знаходиться в лещатах жахливих порушень прав людини, коли безжально піддаються нападкам журналісти, блогери і правозахисники. Несправедливі судові процеси і наклепницькі кампанії залишаються звичайним явищем в країні»,- заявила вона.

За її словами, в країні заарештовують представників ЛГБТ-спільноти, і навіть люди, які залишають країну, піддавалися переслідуванням. «Занадто часто уряди використовують гучні спортивні змагання, щоб відвернути увагу від репресивної політики і порушень прав людини, замість цього проектування образ відкритості», — зазначила вона, додавши, що черговою спробою замаскувати цю ситуацію є проведення матчу «Арсенал-Челсі».

Нагадаємо, що уряд Азербайджану відмовився видати візи британським уболівальникам вірменського походження.