Men's & Women's

Амстердам планує з 2030 року допускати в місто тільки електромобілі

электромобильМуніципалітет Амстердама опублікував план, відповідно до якого з 2030 року в’їзд в місто буде закритий для всіх видів автотранспорту, за винятком електромобілів. Як повідомив інформаційний портал Dutchnews, місцева влада вважає, що цей крок дозволить збільшити тривалість життя городян на три місяці.

Очікується, що вже з 2020 року в’їзд у столицю Нідерландів буде заборонений для дизельних автомобілів, що зійшли з конвеєра раніше 2005 року, що зачепить інтереси близько 4 тис. міських автовласників. Слідом за цим заборона поступово буде поширюватися і на інші автомобілі аж до досягнення поставленої мети. Перша оцінка вжитих заходів запланована на 2022 рік.

«Амстердамці живуть на рік менше через забруднене повітря, — наводить портал слова заступника мера Шарон Дейксма. — І найефективніший спосіб змінити ситуацію — це перевести місто на екологічно чистий транспорт. Я бачу свою мету в тому, щоб зробити Амстердам світовою столицею чистого транспорту». На сьогоднішній день на дев’яти вулицях Амстердама забруднення повітря перевищує норми, встановлені ЄС.

В даний час в місті створено близько 3 тис. зарядних станцій для електромобілів. За оцінкою влади, для успішної реалізації проекту їх число має бути доведено до 16-23 тис. до 2025 року. «Перехід на екологічно чистий транспорт буде заохочуватися шляхом надання грантів і субсидій, — повідомила Дейксма. — Проте свій внесок повинні будуть внести всі сторони — і компанії, і жителі, і гості».