Світ

Анкара назвала заяву США про морське буріння в районі Кіпру «відірваною від реальності»

У КипраМіністерство закордонних справ Туреччини назвало «відірваною від реальності» заяву Держдепартаменту про наміри Анкари почати морське буріння у виключній економічній зоні (ІЕЗ) Кіпру, передає ТАСС.

«Заява Держдепартаменту США від 5 травня 2019 року, яка пов’язана з проведенням Туреччиною морського буріння на своєму континентальному шельфі, відірвана від реальності. Туреччина з 2004 року і донині зберігає єдину позицію щодо континентального шельфу в Східному Середземномор’ї. Для нас і для турків-кіпріотів домовленості щодо розмежування ІЕЗ з Республікою Кіпр не є дійсними. Домовленості щодо розмежування ВЕЗ, які б спиралися на норми міжнародного права і були б справедливими, ще не були досягнуті. Туреччина продовжить захищати права турків-кіпріотів по континентальному шельфу», — йдеться в поширеній в понеділок заяві МЗС.

Вашингтон висловив стурбованість «оголошеними Туреччиною намірами почати операції з морського буріння в районі, який Республіка Кіпр вважає своєю винятковою економічною зоною». На думку США, «цей крок є надзвичайно провокаційним і може призвести до зростання напруженості в регіоні».

На шельфі і в ІЕЗ Кіпру знайдені великі родовища природного газу. У 2011 році американська компанія Noble Energy виявила, зокрема, родовище «Афродіта», запаси якого оцінюються приблизно в 140 млрд куб. м. Анкара, оспаривающая кордони виняткової економічної зони Кіпру, направила в район бурове судно «Фатіх», яке з ранку суботи знаходиться у ВЕЗ. Туреччина заявляє, що буріння триватиме протягом чотирьох місяців до 3 вересня.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net