Світ

Анкара незадоволена критикою Єврокомісії

Анкара незадоволена «несправедливою» критикою Єврокомісії. Як заявив заступник міністра закордонних справ Туреччини Фарук Каймакчи, у звіті Єврокомісії про політику розширення ЄС Туреччини неточно оцінюється поточна ситуація в країні, і «несправедлива критика» неприйнятна, передає Reuters.

За його словами, Туреччина ретельно вивчить конструктивну критику в доповіді. При цьому він зазначив, що Анкара очікує, що її європейські союзники підтримають її боротьбу з погрозами безпеці.

У зазначеному вище звітет наголошується, що Туреччина як і раніше віддаляється від Євросоюзу, у зв’язку з чим переговори про вступ країни до складу спільноти зайшли в глухий кут. «Туреччина продовжила відходити від Євросоюзу, серйозно відступивши в області верховенства закону і основних прав і послабивши баланс у політичній системі через набуття чинності конституційної поправки», — зазначила Єврокомісія, підкресливши, що «переговори про вступ Туреччини, отже, фактично зайшли в безвихідь». «І ніякі подальші глави [переговорного процесу не можуть розглядатися для відкриття або закриття», — наголошується в звіті.

Туреччина, яка є з 1964 року асоційованим членом Євросоюзу, подала заявку на вступ до ЄС 14 квітня 1987 року. Переговорний процес про її прийом до ЄС розпочався 3 жовтня 2005 року. Щоб вступити в союз, Туреччина повинна успішно завершити переговори з Єврокомісією по 33 з 35 переговорних пунктах (два не вимагають узгодження). Після цього країни ЄС повинні одноголосно проголосувати за надання Туреччині членства в Євросоюзі.