Світ

Анкара висунула ультиматум грекам-киприотам у зв’язку з видобутком газу в водах Кіпру

Туреччина продовжить видобуток газу в водах у Кіпру, якщо греки не приймуть пропозицію про співпрацю, повідомляє MIGnews з посиланням на Bloomberg.

Такий ультиматум висунув міністр закордонних справ Анкари Мевлют Чавушоглу.

За його словами, лідер турків-кіпріотів Мустафа Акінджі заявляв, що співпраця з греками-кіпріотами на розділеному острові в розробці газу, може сприяти стабільності і миру в східному Середземномор’ї.

До тих пір, поки кіпріоти-греки не приймуть пропозиції, викладені Акінчі, Туреччина продовжить буріння.

Кіпр був розділений в 1974 році після турецького вторгнення, викликаного коротким грецьким переворотом. Кілька миротворчих зусиль зазнали невдачі, і відкриття морських ресурсів в східній частині Середземного моря ускладнило переговори.

Напруженість зросла після того, як Туреччина заборонила енергетичним компаніям співпрацювати з урядом греків і послала два корабля для буріння. Кіпр заявляє, що турки вторглися в води, де він володіє винятковими економічними правами, а ЄС загрожує Анкарі санкціями.

Минулого місяця турецький корабель Fatih почав буріння в 67 кілометрах від західного узбережжя Кіпру. Інша судно Yavuz в цей час вирушили в район поблизу півострова Карпас на східному узбережжі Кіпру.