Світ

Антоніо Гутерріш запевнив лідера Ємену в неупередженості ООН

Генсек ООН Антоніо Гутерріш запевнив лідера Ємену в тому, що світовий орган залишиться неупередженим у зусиллях з врегулювання конфлікту в країні, і відкинув звинувачення в тому, що його посланник підтримував повстанців, передає AFP

«Я хотів би запевнити вас, що будуть докладені всі зусилля для збереження неупередженої позиції, яка очікується від Організації Об’єднаних Націй», — під час виконання угоди про припинення вогню», — наголошується в листі Гутерриша президенту Абедраббо Мансуру Хаді, який звинуватив спеціального посланника ООН в Ємені в упередженості.

Хаді звинуватив посла Мартіна Гріффітса в тому, що він «надав ополченню хуті гарантії залишитися в Ходейді та її портах під егідою ООН».

Ходейда є основною точкою входу для більшої частини імпорту Ємену та гуманітарної допомоги, забезпечуючи рятувальний круг для мільйонів людей.

Раніше цього місяця ООН контролювала передачу повстанцями портів Ходейда, Саліф і рас-Ісса «береговій охороні», але уряд заявив, що насправді це були повстанці.

Гутерріш сказав, що він і Гріффітс були готові «обговорити законні проблеми уряду Ємену, згадані у вашому листі, до якого ми ставимося дуже серйозно». Він також запевнив, що ООН не планує створювати міжнародну адміністрацію в Ходейді.