Соціум

Археолог: Кам’яні статуї на острові Пасхи руйнуються

статуиКам’яні статуї моаї на острові Пасхи, які ООН оголосила об’єктом всесвітньої спадщини, руйнуються через надмірне напливу туристів і їх недбалого ставлення до пам’ятників, повідомляє «Інтерфакс-Туризм» з посиланням на портал Refinery29.

«За останні роки число туристів на острові Пасхи виросло в кілька разів. Великі кам’яні статуї моаї є найпопулярнішою пам’яткою, вони страждають від занадто великого числа туристів, які недбало поводяться з пам’ятниками культурної спадщини », — пише видання.

Як зазначає Refinery29, місцеві жителі не раз бачили, як мандрівники забиралися на статуї, щоб зробити хороші фотографії, розколупувати пам’ятники, щоб залишити свій слід або вдавали, що колупають в носі одного з кам’яних ідолів.

За словами американського археолога з каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі Джо Енн ван Тілберг, туристи нерідко порушують правила відвідування культурних пам’яток, сідаючи на могили і забираючись на статуї. «Я займаюся дослідженнями острова Пасхи майже 40 років, але такого зневажливого ставлення до історії з боку мандрівників не бачила раніше. Ці статуї священні, місцеві фактично увічнили пам’ять про своїх предків і відносинах з богами. Створюється враження, що туристи не зацікавлені у відвідуванні історичних пам’яток з метою розширити свої знання, отримати враження. Вони не справжні туристи, ці люди зациклені на Селфі фото », — цитує портал вченого.

Кам’яні статуї моаї зроблені з спресованого вулканічного попелу. В даний час відомо більше 900 статуй. Вважається, що вони були виготовлені аборигенами острова між 1250 і 1500 роками. За переказами, в кам’яних статуях укладена сила предків першого короля острова Пасхи — Хоту Матуа.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net