Прогрес

Археологи виявили у Вірменії поховання амазонки залізного віку — Forbes

Археологи з Вірменії виявили могилу періоду Залізного віку, в якій була похована жінка.

Судячи з пошкоджень, що призвели до смерті, вона могла бути воїном, про це пише Forbes.

Група вчених з Національної академії наук Вірменії, очолювана Анаіт Худавердян розповіла про дослідження знахідки з некрополя Бовер I в Лорійської області. Скелет було поховано разом з керамічними посудинами і прикрасами, які датуються VIII-VI століттям до нашої ери.

Виходячи зі структури кісток, археологи прийшли до висновку, що в могилі була похована жінка років двадцяти. Судячи з ювелірних прикрас, жінка мала високий статус, а після вивчення виявлених кісткових ушкоджень було встановлено, що вона була також і воїном.

Після аналізу кісток учені дійшли до висновку, що її грудні і дельтовидні м’язи були сильно розвинені через постійне підняття вантажу до плечей, мабуть, луку, а стегнові кістки були також добре розвинені, оскільки дівчина часто їздила верхи.

У лівому коліні був виявлений залізний наконечник стріли. Анаіт Худавердян і її колеги вважають, що лук і стріли, якими було нанесено ушкодження, були саморобною зброєю, що використовувалася для воєн або полювання. Три інших пошкодження на скелеті були нанесені сокирою і мечем, і, мабуть, стали причиною смерті.

«Ми припускаємо, що вона загинула в бою», — резюмували вчені.

Худавердян і її колеги також висловили припущення, що одна з таких войовниць і могла стати свого роду натхненням для древніх греків, які писали про амазонок.

Додамо, кілька років тому шведські вчені провели аналіз ДНК останків, які знайшли в 1880 році. Протягом 130 років останки вважалися скелетом чоловіка, незважаючи на його характерні жіночі особливості. Результати показали, що скелет належав жінці.

Поховання було виявлено в кінці 19 століття біля поселення Бірка на території сучасної Швеції. Крім кісток, з поховання були вилучені зброя, останки двох коней, а також настільна гра, що вказувало на високий військовий статус похованої людини.

«Ця гра показує, що вона була серйозним військовим лідером. Вона, швидше за все, планувала напади і брала участь в боях», — підкреслила керівник дослідження, археолог Шарлот Хеденшерна-Юнсон.