Прогрес

Астрофотограф зняв зіткнення метеорита з Юпітером

Спалах від удару добре видно на величезному диску планети.

Юпітер являє собою щільне скупчення газу над щільним ядром, що складається, ймовірно, з металевого водню. Це найбільша планета Сонячної системи, і деякі навіть висловлюють припущення, що Юпітер — зірка, інформує Ukr.Media.

Через свою масу цей газовий гігант має колосальну силу тяжіння. Тому його атмосферу постійно бомбардують метеорити, а іноді і космічні апарати. У більшості випадків це об’єкти невеликого розміру, і спалахи від їх руйнування у верхніх шарах Юпітера дуже важко побачити. Дуже рідко в планету врізаються великі об’єкти, такі як комети Шумейкерів — Леві або об’єкт, який зіткнувся з планетою в липні 2009 року. Строго кажучи, було всього сім випадків в історії спостережень, коли астрономам вдалося сфотографувати зіткнення великих об’єктів з Юпітером.

Але 7 серпня цього року любитель астрофотографії на ім’я Ітан Чаппел, спостерігаючи за Юпітером, зміг зловити восьме в історії зіткнення небесного тіла з планетою. Сам спалах тривав, за словами фотографа, всього кілька секунд, але йому вдалося зняти його на відео і поділитися ним з користувачами Twitter. За своїми розмірами слід від входження об’єкта в атмосферу дуже схожий на зіткнення, зафіксоване у вересні 2012 року. Об’єкт, який тоді увійшов в атмосферу Юпітера, був більше ніж 30 метрів у поперечнику.

За словами астрономів, можливо, від зіткнення об’єкта з планетою в її атмосфері залишився шрам — таке було, наприклад, з кометою Шумейкерів — Леві в 2009 році. Теплові сигнатури цього шраму, які може досліджувати, наприклад зонд Juno, можуть багато розповісти про швидкість і розмір небесного тіла. Але попередні розрахунки свідчать, що удар був занадто слабкий, щоб залишити помітний шрам у хмарах газового гіганта.

Якщо ви теж хочете спробувати щастя в спостереженні атмосфери найбільшої планети Сонячної системи, фотограф Ітан Чаппел люб’язно надав список устаткування, яке він використовує при спостереженнях. Він також обіцяє поліпшити якість зображення, обробити його і викласти новий варіант в Мережі.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net