Прогрес

Астрономам вдалося виявити 20 нових супутників у Сатурна

Це робить планету рекордсменом: тепер у неї більше супутників, ніж у Юпітера.

До сьогоднішнього дня абсолютний рекорд за кількістю супутників належав Юпітеру, у якого їх 79. Водночас вважалося, що навколо Сатурна оберталося 62 небесних тіла. Таким чином, з виявленням 20 нових супутників шоста планета Сонячної системи стала щасливою володаркою цілих 82 супутників, інформує Ukr.Media.

Кожне небесне тіло має близько п’яти кілометрів у діаметрі. Сімнадцять з них обертаються навколо планети у зворотному напрямку: це означає, що їх рух протилежний обертанню планети навколо своєї осі. Інші три супутники обертаються в тому ж напрямку, що і Сатурн. Два з трьох супутників, що обертаються в прямому напрямку, знаходяться дуже близько до планети, і період їх обертання становить близько двох років. Період обігу віддалених супутників перевищує три роки.

Вивчення орбіт цих супутників, за словами вчених, може допомогти з’ясувати їх походження, а також отримати інформацію про походження Сатурна. Зовнішні супутники шостої планети виявилися згруповані в три різних скупчення з точки зору способу кутів, під якими вони обертаються навколо планети.

Два з недавно відкритих супутників вписуються в групу зовнішніх з нахилом близько 46 градусів. Вона називається групою інуїтів, оскільки супутники мають назви божеств з інуїтської міфології. Ці небесні тіла, можливо, колись складали великий супутник, який був розбитий на частини в далекому минулому.

Крім того, супутники, які обертаються протилежно руху Сатурна, мають нахили, схожі на інші раніше відкриті супутники Сатурна, що вказує на те, що вони також, ймовірно, є фрагментами колись великого батьківського супутника, який був розбитий на частини. Ці небесні тіла відносяться до скандинавської групи. Один з недавно відкритих супутників цієї групи виявився найдальшим з відомих небесних тіл, що обертаються навколо Сатурна.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net