Прогрес

Астрономи виявили чотири нових екзопланети по типу «гарячий Юпітер»

Один з них відносять до найгарячіших екзопланет, а в іншого — досить дивна орбіта.

Астрономи за допомогою наземного роботизованого телескопа WASP-South відкрили чотири нових екзопланети по типу «гарячий Юпітер». Серед них — одна з найгарячіших екзопланет, відомих на сьогодні, і гарячий Юпітер з дивною орбітою, який міг в минулому мігрувати ближче до своєї зірки, інформує Ukr.Media.

На сьогодні проект SuperWASP, в який входять два роботизованих телескопів, вважається найуспішнішою наземною програмою з пошуку екзопланет методом транзитної фотометрії. З моменту початку своєї роботи в травні 2006 року обсерваторія WASP-South, розташована в ПАР, виявила 154 екзопланети при спостереженні за десятьма мільйонами зірок.

В даний час, в основному, ведуться роботи з пошуку яскравих гарячих юпітерів: їх зручно шукати через близькість до зірки-господаря і коротких орбітальних періодів. Ці газові гіганти знаходяться в приливному захопленні та піддаються впливу інтенсивних потоків випромінювання від зірки, через що володіють розпухлими атмосферами зі складним складом і динамікою.

У новій роботі група астрономів на чолі з Коельо Хелліером (Coel Hellier) з Кілського університету (Великобританія) повідомляє про відкриття чотирьох нових екзопланет типу «гарячий Юпітер». Вдалося це в ході аналізу даних, зібраних телескопом WASP-South в період з 2006 по 2014 рік. Виявлені кандидати в екзопланети були підтверджені завдяки спостереженням, проведеним за допомогою спектрографа CORALIE, встановленого на телескопі Ейлера, і системі телескопів TRAPPIST (TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope).

Перша екзопланета, WASP-178b, знаходиться на відстані близько 1360 світлових років від Сонця і відноситься до ультрагарячих юпітерів. Температура зовнішніх шарів планети на денній стороні становить близько 2470 кельвінів, що робить її однією з найгарячіших екзопланет цього типу, відомих на сьогодні. Настільки екстремальні температури виникають завдяки батьківській зірці, яка знаходиться в 0,056 астрономічній одиниці від WASP-178b і відноситься до спектрального типу A1V. Що стосується інших характеристик, оборот навколо своєї зірки екзопланета здійснює за 3,3 земних дня, радіус WASP-178b становить 1,84 радіуса Юпітера, а маса — близько 1,66 маси Юпітера.

Маса другої виявленої екзопланети, WASP-184b, — приблизно 0,57 маси Юпітера і має радіус 1,33 радіуса Юпітера. Вона знаходиться на відстані близько 2100 світлових років від Сонця, на орбіті навколо одиночної зірки спектрального класу G0, яка в 1,65 раза більша за Сонце. Відстань від планети до зірки становить 0,063 астрономічної одиниці, а період обертання оцінюється в 5,18 дня. Розрахункова ефективна температура WASP-184b дорівнює 1480 кельвінів.

Третя екзопланета з нововідкритих, WASP-192b, — досить важка: її маса в 2,3 раза більша за масу Юпітера, а радіус оцінюється приблизно в 1,23 радіуса Юпітера. Вона знаходиться на відстані близько 1600 світлових років від Сонця, на орбіті навколо зірки спектрального класу G0, яка, нехай і за масою порівнянна з Сонцем, має радіус в 1,32 раза більше сонячного. Один оборот навколо своєї зірки WASP-192b здійснює за 2,88 земних днів і знаходиться на відстані близько 0,04 астрономічної одиниці від неї. Ефективна температура планети становить близько 1620 кельвінів.

Нарешті, четверта екзопланета WASP-185b, розташована в 900 світлових роках від Сонця, має радіус близько 1,25 радіуса Юпітера і порівнянну з ним масу. Середня відстань від планети до її батьківської зірки становить близько 0,09 астрономічної одиниці. Сама зірка відноситься до спектрального класу G0 та в 1,12 раза масивніша Сонця. До незвичайних властивостей планети можна віднести характеристику її орбіти з ексцентриситетом близько 0,24 та орбітальним періодом близько 9,4 земних днів. Зазвичай подібні гарячі юпітери знаходяться ближче до своєї зірки. З огляду на великий вік зірки (6,6 мільярда років), у астрономів є припущення, що WASP-185b прибув на свою поточну орбіту зовсім недавно або ж піддався гравітаційному впливу з боку іншої планети, можливо знаходиться в зовнішній частині системи.

Надалі нововідкриті планети продовжать вивчати вже з допомогою інших наземних телескопів. При цьому WASP-185b і WASP-178b автори роботи називають найцікавішими цілями: вони допоможуть астрономам розібратися у властивостях ультрагарячих юпітерів і зрозуміти механізми їх міграції в планетних системах.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net