Прогрес

Астрономи виявили найбільш масивну чорну діру

Вона має масу в 40 мільярдів сонячних і вважається абсолютним рекордсменом серед чорних дір, виявлених на сьогодні.

Відкритий об’єкт відноситься до класу ультрамасивних чорних дір і знаходиться в центрі галактики під назвою Holmberg 15A. Це еліптична галактика, розташована на відстані близько 700 мільйонів світлових років від Землі, яка, в свою чергу, знаходиться в центрі скупчення Abell 85. Об’єкт, що отримав назву Holm 15A*, привернув увагу вчених. Вони вирахували його масу, ґрунтуючись на русі зірок навколо, інформує Ukr.Media.

Перші непрямі спостереження Holm 15A* показали, що маса об’єкта становить 310 мільярдів сонячних. Однак потім вчені провели додаткові спостереження і з’ясували точну масу чорної діри: виявилося, що вона важить більше Сонця в 40 мільярдів разів. На сьогодні це рекорд серед чорних дір, маса яких була виміряна безпосередньо. Попередній рекордсмен, TON 618, був в 66 мільярдів разів масивніше Сонця, однак вимірювання були проведені лише непрямими методами, які завжди дають завищений результат.

Особливість Holm 15A* не тільки в її масі, але і розмірі горизонту подій. Він становить 790 астрономічних одиниць. Одна астрономічна одиниця дорівнює відстані від Землі до Сонця. Для порівняння, діаметр Сонячної системи — близько 250 астрономічних одиниць.

Дослідники навіть провели розрахунки і висунули гіпотезу про виникнення цієї чорної діри. Holm 15A* відповідає моделі зіткнення двох галактик раннього типу з виснаженими ядрами. Саме ця гіпотеза відповідає розподілу зірок, спостережуваного в Holmberg 15A.

Вчені мають намір продовжити дослідження цього захоплюючого дух об’єкта, провести більш складне і детальне моделювання і порівняти результати дослідження з додатковими спостереженнями. Все для того, щоб спробувати з’ясувати, як саме утворилася ця чорна діра. Вчені також планують дізнатися, як часто відбувається таке злиття — і, отже, скільки таких ультрамассвних чорних дір може існувати у Всесвіті.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net