Прогрес

Астрономи виявили планету, яка випаровує залізо

Гарячий юпітер WASP-121b, розпечений настільки, що з його атмосфери в космос випаровуються навіть важкі елементи.

Чималу частку відомих екзопланет складають «гарячі юпітери». Великі, які обертаються дуже близько до своїх зірок, виявляються особливо зручними при спостереженнях — і, звичайно, сильно розігріваються, втрачаючи легкі гази, що витікають в космос. Однак навіть на найбільш розпечених з цих планет важкі елементи ще здатні утримуватися на місці — за одним винятком, який нещодавно вдалося виявити за допомогою телескопа Hubble. Учасники дослідницької колаборації PanCET повідомляють про знахідку в статті, опублікованій в Astronomical Journal, інформує Ukr.Media.

Гарячий юпітер WASP-121b знаходиться в системі, розташованій в 900 світлових роках від Землі, і обертається настільки близько до своєї зірки, що помітно витягується під дією приливних сил і набуває форму м’яча для регбі. До того ж материнська зірка планети набагато яскравіша і гарячіша за Сонце, сильно розпалює щільну газову оболонку. За оцінками вчених, середня температура на WASP-121b перевищує 2500 °С.

Навіть важкі елементи, такі як магній і залізо, досягають верхніх шарів атмосфери, які починають поглинати ще більше УФ-випромінювання і розігріватися ще сильніше. Спостереження телескопа Hubble дозволили виявити спектральні лінії та магнію, заліза, летких у відкритий космос. На думку авторів роботи, WASP-121b дозволяє спостерігати важливий етап в еволюції планет — процес втрати первинної атмосфери.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net