Прогрес

Астрономи виявили «зупинку» комет біля Юпітера, які летять до Сонця

Крижані тіла, які затрималися між орбітами гігантських планет Сонячної системи, можуть переміщатися до центру через невелику ділянку біля Юпітера.

Безліч крижаних комет потрапляють у внутрішні області Сонячної системи з далекої периферії — перш за все, з Поясу Койпера і Хмари Оорта, — викинуті випадковими зіткненнями та гравітаційними взаємодіями. Джерелом їх може служити й група з десятків тисяч «кентаврів» — кам’яних і крижаних астероїдів, розкиданих на широкому просторі між орбітами Юпітера і Нептуна, інформує Ukr.Media.

Періодично зближуючись то з однією, то з іншого гігантською планетою, вони викидаються їх тяжінням до центру Сонячної системи, або назад, у бік Пояса Койпера. Вважається, що звідти вони й прилітають, тимчасово опиняючись «замкненими» між орбітами Нептуна і Юпітера, і через кілька мільйонів років знову зриваються в дорогу вже в числі «комет сімейства Юпітера» (Jupiter Family Comets, JFC).

Неясним залишається питання про процес «перетворення» кентаврів у JFC-комети. Невідомо, як розвивається їх рух до центру Сонячної системи і як вони долають орбіту Юпітера: жодного об’єкта під час цього перельоту поки не досліджено. Нову картину процесу пропонують Галь Сарід (Gal Sarid) і його колеги з Університету Центральної Флориди.

Автори виявили ще одну тимчасову «зупинку» — область трохи зовні орбіти Юпітера, де зараз знаходяться два кентаври, включаючи 29P/Schwassmann-Wachmann 1 (SW1), який час від часу розкриває довгий кометний хвіст. Моделюючи його передісторію, вчені помітили, що в цій області простору повинен з’являтися щонайменше кожен п’ятий кентавр.

Тимчасово затримавшись тут, незабаром під впливом гравітації близького Юпітера вони зриваються далі, йдучи до Сонця як «звичайні» комети. За оцінками вчених, сам SW1 вирушить у дорогу не пізніше ніж через 4000 років, а відкритий завдяки йому регіон, прийме нових тимчасових поселенців. Астрономи припускають, що не менш двох третин усіх JFC проходять через цю «зупинку» біля Юпітера.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net