Світ

Азербайджан не виконав рекомендації Європейської Комісії по боротьбі проти расизму і нетерпимості

Європейська комісія по боротьбі проти расизму та нетерпимості (European Commission against Racism and Intolerance ECRI) опублікувала в четвер висновки про виконання двох пріоритетних рекомендацій, винесених Азербайджану в 2016 році.

Як повідомляє contact.az, по-перше, ECRI рекомендувала владі створити умови для розвитку незалежного громадянського суспільства. B зв’язку з цим, ECRI відзначає деякі позитивні події — президентський указ щодо спрощення процедури реєстрації грантів для іноземних донорів, розвиток електронних послуг для реєстрації грантів і початок діалогу між урядом і громадянським суспільством. Незважаючи на ці позитивні моменти, тривають обмежувальні заходи влади, які не створюють сприятливих умов для незалежного функціонування НУО. B деяких випадках це призводить до того, що ці НУО не можуть відновити свою роботу. З урахуванням цього, ECRI робить висновок, що його рекомендація не були виконані.

По-друге, ECRI рекомендувала владі виконати обіцянку, дану під час вступу до Ради Європи, прийняти законодавство про альтернативи військовій службі, як це передбачено статтею 76 Конституції Азербайджану. Комісія зазначає, що влада Азербайджану не вжили жодних ініціатив щодо прийняття такого законодавства, і ця рекомендація не була виконана.

Висновки засновані на відповіді уряду та інформації з інших джерел. Вони стосуються тільки пріоритетних рекомендацій і не спрямовані на всебічний аналіз подій в боротьбі проти расизму і нетерпимості в Азербайджані.

Європейська комісія проти расизму та нетерпимості є органом по контролю за дотриманням прав людини, який спеціалізується на питаннях, що стосуються боротьби з расизмом, дискримінацією за расовою, етнічною, національною походженням, кольором шкіри, громадянства, релігії, мови, сексуальності, орієнтації та гендерної ідентичності, ксенофобії, антисемітизму та нетерпимості.