Економіка

Банки можуть менше заробляти на операціях за своїми картками в Європі

картыМинулого тижня Єврокомісія (ЄК) оголосила, що Visa і Mastercard має намір знизити міжбанківські комісії за операціями на території єврозони для карт, випущених за її межами, і в середньому комісії знизяться на 40%, передає Банки. ру з посиланням на «Ведомости».

ЄК в 2015 році встановила інтерчейндж для внутрішньоєвропейських операцій: 0,2% від суми покупки для дебетових карт і 0,3% — для кредитних (для порівняння: у Росії, де регулювання немає, — 0,5—2,1%), і чекає, що поширення цих тарифів на міжрегіональні операції призведе до зниження цін на користь всіх споживачів — для онлайн-покупок інтерчейндж складе 1,15% для дебетових карт і 1,5% — для кредитових.

Рішення ЕК позначиться і на російських банках — зараз міжрегіональний інтерчейндж трохи нижче внутрішньоросійського і залежить від регіону, але все ж це не 0,2% і не 0,3%, зниження буде істотним, повідомляє співробітник департаменту карткового банку з топ-100 — велика частина трансакцій за картками здійснюється на території Росії, але є клієнти, які багато витрачають за кордоном, у тому числі в Європі, і через це банк, швидше за все, перегляне виплати за програмами лояльності для покупців у Європі.

Топ-менеджер великого банку, навпаки, вважає, що банки навряд чи змінять свої програми лояльності: частка операцій в Європі невелика, простіше залишити все як є.

Банки нараховують бали і кешбэки за будь-якими операціями, при цьому у багатьох є спеціальні програми з підвищеними бонусами для мандрівників, каже керівник проектів Frank RG Ганна Стогніенко — доходи банків від операцій з картками у Європі скоротяться, але навряд чи вони будуть знижувати виплати за програмами лояльності: конкуренція велика, а споживач звик до великих кешбэкам і бонусів.