Економіка

Банки Швейцарії почали доплачувати позичальникам за кредити

Відсоткова ставка Національного банку Швейцарії зараз встановлена на негативному рівні — мінус 0,75% річних.

Деякі швейцарські банки почали видавати кредити за негативною ставкою. Це стало можливим завдяки надм’якій політиці місцевого Центробанку, повідомило напередодні агентство Bloomberg.

Зазначається, що йдеться про ZugerKantonalbankі Grisonscantonalbank (GKB).

«В окремих випадках ми надаємо короткострокові кредити за нульовою або негативною ставкою для інституціональних клієнтів», — сказала представник Zuger Kantonalbank.

У другому банку також пояснили, що надають такі кредити тим, хто бере велику суму на короткий час.

При цьому ставки в банках кантонів Цюріх, Женева і Берн залишаються на рівні вище нуля, вказує агентство.

Відсоткова ставка Національного банку зараз встановлена ​​на негативному рівні — мінус 0,75% річних. На цих умовах Центробанк приймає депозити від кредитних організацій країни — ті змушені доплачувати регулятору за зберігання надлишкових коштів.

Щоб не допускати невиправданих витрат, банки прагнуть розмістити вільні кошти в кредити. При цьому в окремих випадках вони готові пропонувати деяким клієнтам негативну ставку, але більш вигідну у порівнянні зі ставкою ЦБ. Таким чином, позичальники отримують вигоду від отриманих кредитів і зобов’язані повернути менше, ніж взяли.

Опитані виданням банкіри зазначають, що такі умови надаються тільки інституційним інвесторам: іншим банкам, страховим компаніям, інвестиційним фондам. Також вони побоюються, що продовження політики пом’якшення з боку ЦБ у вигляді подальшого зниження ставок може обернутися міхуром на фінансовому ринку.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net