Аналітика

Банкіри дали прогноз курсу гривні до кінця року

Цього року терміни сезонної девальвації гривні можуть зміститися на більш пізній термін, різкого зниження курсу не очікується.

Цьогоріч не очікується істотне зниження курсу гривні, вважають опитані агентством Інтерфакс-Україна банкіри.

«На сьогодні вже можна сказати, що терміни початку сезонного зростання курсу долара порушені: до середини серпня спостерігається стабільний девальваційний тренд долара, ринок завис на рівні трирічного мінімуму 25-25,20 грн/$1. Цього року традиційний початок девальваційного тренда для гривні варто очікувати з невеликою затримкою — з початку жовтня», — сказав директор казначейства банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

За його словами, головним чинником зміцнення курсу гривні став підвищений попит на гривневі держоблігації з боку нерезидентів.

Курінний нагадав, що восени підвищується попит на енергоносії, також очікується піковий обсяг погашення зовнішніх позик, що може вплинути на ослаблення гривні. «Однак рекордний урожай зернових і гідний обсяг золотовалютних резервів дозволяють сподіватися, що девальвація, якщо і буде, то незначною», — додав експерт. За його оцінкою, за умови збереження політичної стабільності до кінця поточного року курс гривні залишиться в коридорі 25,5-26,5 грн/$1.

Заступник голови правління Першого інвестиційного банку Владислав Кравець вважає, що до кінця вересня, поки не буде сформований новий склад уряду, курс гривні істотно не зміниться.

Старший аналітик Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик вважає, що традиційні осінні тренди цього року будуть згладжені. «У базовому сценарії ми очікуємо повернення курсу гривні в діапазон 25,5-26,5 грн/$1 з можливим ситуативним ослабленням до 27,5 грн/$1 до кінця поточного року», — сказав він, зазначивши при цьому, що девальваційні очікування можуть посилитися у разі зростання політичної турбулентності.

Відзначимо, Нацбанк підвищив на 15 серпня курс долара на 10 копійок — до 25,24 гривень. Також американська валюта почала дорожчати в обмінниках.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net