Світ

Берлін повідомив НАТО про найбільше збільшення асигнувань на оборону

Німеччина повідомила НАТО про найбільше збільшення асигнувань на оборону за багато десятиліть, повідомляє dpa з посиланням на наявні в його розпорядженні дані.

Згідно з цими даними, уряд ФРН розраховує, що в поточному році мають особливу важливість для НАТО військові витрати Німеччини складуть 47,32 млрд євро — на п’ять відсотків більше, ніж торік. Витрати ФРН на оборону досягнуть 1,35 відсотка ВВП. Це означатиме найбільше зростання військового бюджету Німеччини з часів закінчення холодної війни, передає DW.

У 2020 році асигнування ФРН на військові потреби збільшаться до 49,67 млрд євро, що буде відповідати 1,38 відсотка ВВП. У 2018 році цей показник, згідно з останніми даними, становив лише 1,23 відсотка ВВП.

Як зазначає dpa, уряд ФРН, передавши НАТО дану інформацію, по всій видимості, сподівається хоча б тимчасово розрядити конфлікт в альянсі з приводу витрат на оборону. Президент США Дональд Трамп уже давно висловлює невдоволення, з його точки зору, несправедливим розподілом тягаря в альянсі і критикує Німеччину за порівняно низьку частку витрат на військові потреби в її бюджет.

На саміті НАТО в Брюсселі влітку 2018 року Трамп навіть не виключив виходу США з НАТО, якщо всі члени альянсу негайно не збільшать витрати на оборону до 2 відсотків ВВП.