Прогрес

Безпілотне судно здійснить перший у світі трансатлантичний перехід без екіпажу

Ведуться останні приготування до того, щоб 12-метровий корабель відплив з Канади і здійснив перший в світі трансатлантичний перехід без екіпажу, передає Reuters.

Безпілотне судно USV Maxlimer попрямує до південного узбережжя Англії і проведе глибоководні морські зйомки по дорозі під керівництвом шкіпера на станції управління у Великобританії. Очікується, що подорож займе близько 35 днів.

Корабель був побудований компанією Sea-Kit International, яка розробляє суду для морської та дослідницької промисловості, для конкурсу Shell Ocean Discovery XPRIZE

Він може запускати і відновлювати автономні підводні апарати, але може працювати в різних ролях з різними вантажами. «(Це) майже як універсальний морський пікап, він міцний, адаптується, має величезний діапазон», — сказав міжнародний керуючий директор SEA-KIT Бен Сімпсон.

Судно управляється за допомогою ручного пульта дистанційного керування. «Те, що тепер доступно через технології, дуже і дуже схоже на те, що є на містку корабля», — сказав директор SEA-KIT Джеймс Фэншоу. «Контролер, що знаходиться на станції, дійсно може бачити все навколо на горизонті в режимі реального часу».

Компанія вважає, що судна, які не потребують екіпажу, також мають значні економічні та екологічні переваги. «Вам не потрібен міст, вам не потрібен камбуз, вам не потрібно водопостачання, вам не потрібно кондиціювання повітря».

За словами компанії, поєднання розміру і гібридної дизель-електричної тяги скорочує споживання палива приблизно на 95 відсотків.