Світ

Безпрецедентне зростання і макроекономічна стабільність: Пашинян представив підсумки 2018 року

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян представив в середу в парламенті виконуваність держбюджету країни за 2018 рік.

«2018 рік був безпрецедентним в політичному плані, про що свідчить проведення в країні президентських виборів (з боку парламенту — ред.), П’яти виборів прем’єр-міністра, позачергових парламентських виборів і виборів мера Єревана на тлі пройшла в країні оксамитової революції. Це важливо для подання фону, на якому проходило виконання держбюджету », — сказав Пашинян.

Макроекономічна стабільність

За словами Пашиняна, основним завданням після формування уряду в травні 2018 року був збереження макроекономічної стабільності.

Він зазначив, що в світі немає випадків, коли в країні відбувалися подібні масштабні політичні зміни і вони не супроводжувалися економічними потрясіннями і обвалом фінансової системи, а зберігали макроекономічну стабільність.

«Економічне зростання за підсумками 2018 року склав 5,2%, при тому, що попередній уряд запланував більш низький показник 4,5%. Фактично в умовах глобальних політичних змін уряду вдалося перевершити показник », — сказав Пашинян.

При цьому він зазначив, що все супроводжувалося низьким інфляційним фоном, незважаючи на наявні в середині року побоювання, які вдалося розвіяти за рахунок вжитих виняткових заходів щодо стримування інфляції.

За його словами, 2018 рік показав, що все можливо за рахунок зусиль уряду і парламенту щодо збереження макроекономічної стабільності.

При цьому він назвав дві причини збереження макроекономічної стабільності, зокрема, наявність відбулися держструктур, які навіть в умовах оксамитової революції і політичних змін змогли забезпечити стабільну діяльність держсистеми.

«Другим фактором є« оксамитовість »революції, яка багато критикується. Багато хто хоче бачити більш жорсткі заходи, але ситуація така, що уряд не може вирішувати одну проблему, воно вирішує численні проблеми і не можна допускати переваги », — сказав Пашинян.

Він порівняв уряд з багатосторонніми вагами, де перевага однієї шальки терезів призводить до руйнування і колапсу всієї системи.

«Ми поставили перед собою завдання стати збалансованими і не втрачати рівновагу в жодній сфері. У Вірменії число арештів і затримань можна збільшити в кілька разів, але це неминуче вплинуло б на інші показники. Для нас важливим є збереження макроекономічної стабільності, і показники першого кварталу 2019 роки доводять це, коли в результаті збалансованої політики зростання ВВП вже склав 7,1%. Я вважаю, що це результат нашої спільної роботи », — сказав Пашинян.

Бюджет виконаний, але з застереженням

Як зазначив Пашинян, держбюджет 2018 року був виконаний, і за підсумками року уряд не має невиконаних зобов’язань по лінії витрат.

«Бюджет неповноцінно виконаний тільки за деякими видаткових статей, що пов’язано з певними питаннями в рамках проведеної урядом боротьби з корупцією. Зараз є великі кредитні програми, за якими є численні запитання і порушені кримінальні справи. Лейтмотивом до них стали підозри в нецільових витратах », — сказав Пашинян.

Він вказав на необхідність максимально продуктивного використання бюджетних ресурсів для надання максимально високої якості послуг населенню.

Відзвітують всі

Прем’єр-міністр зазначив, що під час перебування депутатом завжди піднімав питання про формування окремої касти чиновників, які не вважали за потрібне звітувати перед парламентом щодо держбюджету.

«У цьому році уряд і всі держоргани, в тому числі глави СНБ, Поліція, мерія Єревана представлять звіти на рівні перших осіб і дадуть відповідь на питання депутатів», — сказав Пашинян.

Источник: AnalitikaUA.net

Аспекты.net