Світ

Bild: Туреччина може відмовитися від придбання у Росії С-400

С-400Влада Туреччини, по всій видимості, має намір переглянути своє рішення про придбання у Росії зенітних ракетних систем С-400. Про це повідомила газета Bild з посиланням на турецькі дипломатичні кола, передає ТАСС.

За даними видання, в Анкарі це пов’язують з різким погіршенням економічної ситуації в країні і зниженням курсу ліри і побоюються можливого введення санкцій з боку США через угоди з Росією.

«Справа до поставок С-400 в липні, як заявляв турецький президент, не дійде, оскільки придбання призведе до санкцій Вашингтона, а в світлі нинішнього падіння курсу ліри це означало б економічний крах Туреччини», — зазначило джерело Bild. За словами співрозмовника газети, «економічна криза в Туреччині загострюється через агресивну зовнішню політику» Анкари.

Посол ФРН в Туреччині Мартін Ердман раніше виступив проти придбання у Росії зенітних ракетних систем. «Ми хочемо, щоб Туреччина залишалася міцною частиною західного альянсу, і ставимося з великою турботою до покупки С-400», — заявив він на конференції в Стамбулі.

Факт підписання контракту між Росією і Туреччиною на поставку С-400 був офіційно підтверджений в 2017 році. Турецька сторона повинна отримати, на відміну від першого іноземного замовника Китаю, не два, а один полковий комплект цих систем. США роблять активні спроби не допустити поставок Туреччини цих озброєнь.

С-400 «Тріумф» — російська зенітна ракетна система великої і середньої дальності. Призначена для ураження засобів повітряного нападу та розвідки (в тому числі літальних апаратів, виконаних за технологією «стелс») і будь-яких інших повітряних цілей в умовах інтенсивного вогневого і радіоелектронної протидії.