Світ

Більше 84% громадян Вірменії схвалюють стиль роботи Пашиняна — опитування Gallup

ПашинянБільше 84% громадян Вірменії позитивно оцінюють стиль роботи Нікола Пашиняна протягом першого року на посаді прем’єр-міністра, свідчать результати опитування міжнародної асоціації Gallup International.

«Стиль роботи Нікола Пашиняна на посаді прем’єр-міністра повністю позитивно оцінили 29,9% опитаних, скоріше позитивно – 54,3%. Отже, в цілому, позитивну оцінку дали 84,2% респондентів», — сказав у вівторок журналістам керівник представництва Gallup International у Вірменії Арам Навасардян.

При цьому експерт зазначив, що ставлення населення до діяльності Пашиняна в порівнянні з торішніми показниками стало більш «прохолодним».

«Всього за 6 місяців число людей, позитивно оцінювали роботу прем’єра, зменшилося на 10%. Це пов’язано зі зниженням загального фону ейфорії, пов’язаної з подіями весни 2018 року і більш раціональним ставленням до реальності», — сказав він.

Очікування

Як зазначив Навасардян, після зміни влади і вступу Пашиняна на посаду прем’єр-міністра у вірменському суспільстві склався позитивний фон очікувань, пов’язаних з його персоною.

«Відповідаючи на питання, наскільки виправдалися пов’язані з Пашиняном очікування, 70,1% опитаних повідомили, що певною мірою справдилися, 12,5% — в деякій мірі не виправдалися, 7,9% — повністю не виправдалися і лише 7,5%- повністю справдилися», — сказав він. Близько 2% респондентів не змогли відповісти.

За його словами, 6 місяців тому повністю виправдалися надії вважали 17,5% опитаних, і подібна різниця говорить про певне розчарування у громадськості.

Довіра населення

За словами керівника представництва Gallup International, за 6 місяців істотно змінилося ставлення до Пашиняна як політичного діяча.

«Повністю позитивно оцінює його як політичного діяча 40,4% опитаних, скоріше позитивно – 49,2%, скоріше негативно – 4,8% і негативно – 3,5%. А у вересні 2018 року повністю позитивно Пашиняна оцінювали 61,2% респондентів», — сказав він.

Як зазначив Навасардян, подібна картина виникла також у результатах дослідження про рівень довіри населення до Пашиняна.

«Прем’єру повністю довіряють 39,9%, швидше довіряють-45,1%, скоріше не довіряють-6,5% і повністю не довіряють 6,2% опитаних. Причому, у вересні 2018 року повністю довіряло йому 60,2% респондентів», — повідомив Навасардян.

Опитування Gallup International, приурочене до першої річниці прем’єрства Нікола Пашиняна, було проведено з 30 квітня по 9 травня 2019 року. У дослідженні взяли участь 1108 респондентів старше 18 років, як в Єревані (33% від загального числа опитаних), так і в інших містах і селах Вірменії.