Прогрес

Біологи навчили тюленів наспівувати мелодії (відео)

Наприклад, одна самка може наспівати тему з «Зоряних воєн».

Британські біологи навчили довгомордих тюленів (Halichoerus grypus) повторювати людські звуки і навіть наспівувати мелодії. Як повідомляється в статті, опублікованій в Current Biology, експеримент з тваринами також показав, що подібне вокальне навчання тюленів можливо завдяки їх здатності до регуляції звукових формант за рахунок різних рухів вокального тракту — точно так само, як і у людей, інформує Ukr.Media.

З точки зору комунікації передача інформації за допомогою звуку найбільш ефективна: по-перше, для успішного зв’язку необхідно перебувати в межах чутності, а це зазвичай більше, ніж видима територія, а, по-друге, здатності до відтворення звуків, індивідуальні для кожного виду, можуть допомогти передати велику кількість інформації. Зрозуміло, найбільш досконала ця комунікаційна система у людей, причому не тільки через наявність мовних систем, що дозволяють виразити і описати все, що відбувається в навколишньому світі, але також і через високу здатність до вокального навчання — імітації звуків, яка передбачає модифікацію акустичних характеристик.

Вокальне навчання багато в чому спирається на здатність до регуляції і розуміння акустичних характеристик звуку — формант — з допомогою зміни резонансу вокального тракту. Крім людини, здатність до використання, розуміння і копіювання різних формант досі вивчалася тільки у птахів. Вивчити здатність до вокального навчання ластоногих вирішили Аманда Стенсбері і Вінсент Джанік із Сент-Ендрюського університету.

У дослідженні вчених взяли участь три тюлені — Зола, Дженіс і Гендальф, — які живуть у неволі з народження. Спочатку тварин навчили копіювати тюленячі крики, в яких найбільшу частоту ставили вище: відповідність відтворювального тюленями звуку потім звіряли за спектрограмою з програним звуком, а навчання вважалося успішним, якщо тварині вдавалося приблизно відтворити частоту звуку у 80 відсотках випадків.

Після успішного навчання тюленям включили кілька голосних звуків, виголошених носіями англійської мови, які відрізняються розташуванням першої та другої форманти: [i], [e] і [ɑ]. Висота звуків, відтворених людиною, була налаштована таким чином, щоб відповідати примірній висоті криків, які використовують тюлені. Аналіз спектрограм та оцінка незалежних слухачів показала, що тюленям насправді вдається достовірно копіювати людські голосні звуки. При цьому вчені уточнили, що відтворених звуків не було в тюленячому репертуарі до початку дослідження, оскільки після навчання у тюленів значно зросла (p < 0,0001) пікова частота відтворюваних звуків.

Крім простих голосних звуків біологам вдалося навчити тюленів повторювати мелодії. Краще всього вийшло у Золи: вона навчилася досить схоже імітувати кілька нот заголовної теми з «Зоряних воєн» і колискової «Twinkle Twinkle Little Star».

Цікаво, що модифікація формант, яка дозволяє тюленям відтворювати людські звуки, говорить не тільки про їх здатність до вокального навчання, але також і про те, що для цього вони використовують (як і люди) рухи вокального тракту, що дозволяють їм регулювати звукові форманти.

Інший недавній приклад ссавця, який може повторювати слова за людиною, — 14-річна косатка Вікі. У минулому році чилійські й іспанські біологи навчили тварину говорити декілька слів, рахувати до трьох, а також — наслідувати слонам і вовкам.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net