Світ

Близько 400 законодавців Конгресу США закликали Трампа обрати нову стратегію щодо Сирії

Близько 400 законодавців з обох палат Конгресу США закликали американського лідера Дональда Трампа обрати нову стратегію щодо Сирії, яка була б спрямована на усунення погроз безпеки в регіоні. Відповідний лист, під яким підписалися члени Республіканської і Демократичної партій, поширив комітет у закордонних справах Палати представників законодавчого органу.

«Група законодавців, в яку увійшли представники обох партій і палат [Конгресу], закликала президента здійснити всеосяжну стратегію по Сирії, спрямовану на усунення загроз, з якими стикаються [в регіоні] Сполучені Штати і їх союзники», — пояснили в прес-службі комітету.

«Конфлікт в Сирії складний, і потенційні рішення не ідеальні, але наш єдиний вибір — просувати політику, яка може зупинити зростаючі загрози інтересам США, Ізраїлю, регіональної безпеки і стабільності. Ця стратегія вимагає американського лідерства», — стверджують законодавці в листі. Утримувані терористами «некеровані простори» в Сирії, за їх версією, загрожують США і їх союзникам. Політики також просять Трампа забезпечити більш ефективну підтримку Ізраїлю проти загроз уздовж її кордону з Сирією.

Вони в черговий раз закликали президента «посилити тиск на Іран та Росію у зв’язку з їх діяльністю в Сирії». «Чіткі та послідовні дії Америки і тісна координація з нашими союзниками і партнерами можуть послати свідчить про рішучість важливий сигнал зловмисних суб’єктам в регіоні», — стверджується в листі. Законодавці також вказали на необхідність посилити тиск і на ліванський рух «Хезболлах».

19 грудня 2018 року Трамп оголосив про рішення почати виведення військ з Сирії. Передбачалося, що це відбудеться протягом 60-100 днів. 10 лютого глава Центрального командування ЗС США генерал Джозеф Вотел повідомив, що висновок може початися в найближчі тижні, проте вирішальним фактором буде обстановка на місці. Згодом вищі чини Пентагону, згідно з публікаціями в пресі, фактично вмовили американського лідера переглянути початкове рішення і залишити в Сирії частину сил США.