Прогрес

Близько мільйона видів флори і фауни знаходяться на межі повного зникнення

птицыБлизько мільйона видів флори і фауни знаходяться на межі повного зникнення. Багато тварин і рослини можуть бути безслідно втрачені вже в найближчі десятиліття. Про це йдеться в новій доповіді Міжурядової науково-політичної платформи з біорізноманіття та екологічним системам, над яким упродовж трьох років працювали 145 вчених з 50 країн.

Генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азуле назвала цей документ попередженням для всього світу. «Після публікації цієї історичної доповіді ніхто не зможе стверджувати, що нічого не знав про цю проблему. Ми не можемо більше дозволити собі знищувати різноманітність життя. Ми несемо відповідальність перед майбутніми поколіннями», – заявила Одрі Азуле.

Вона підкреслила, що нове дослідження — це нагадування про необхідність вжити термінових заходів для збереження глобального екологічного спадщини.

Автори доповіді, зі свого боку, нагадали, що рослини і тварини допомагають людині зберегти здоров’я і служать джерелом добробуту на планеті.

Тим часом, в останні роки спостерігаються безпрецедентно швидкі темпи втрати біорізноманіття. З 1900 року чисельність місцевих видів флори і фауни в більшості наземних ареалів в середньому скоротилася щонайменше на 20 відсотків. Експерти з тривогою повідомляють про виснаження рибних запасів, про зникнення багатьох запилювачів і грунтових організмів. Вони закликають зупинити ерозію сільськогосподарських угіддям і скорочення лісових покривів.

З XVI століття були винищені, щонайменше, 680 видів хребетних. До 2016 року вимерло понад 9 відсотків усіх одомашнених порід ссавців.

«Втрата біорізноманіття є прямим результатом людської діяльності і являє собою серйозну загрозу благополуччю людини в усіх регіонах світу», — заявив один з авторів доповіді професор Сеттеле.

Вчені визначили п’ять основних факторів, які мають найбільші вплив на біорізноманіття: зміна методів використання землі і моря; надмірна експлуатація організмів; зміна клімату; забруднення навколишнього середовища та поширення інвазивних чужорідних видів.